Presedintele francez Nicolas Sarkozy va incerca sa ajunga sambata, la Gdansk, la un acord cu statele membre UE privind planul european pentru clima, ceea ce ar permite Uniunii sa prezinte un front unit la conferinta internationala de la Poznan, arata NewsIn.

Negocierile din aceste doua orase poloneze pe tema fenomenului incalzirii globale nu depind in sens strict una de cealalta, insa datele la care au fost prevazute le dau o nota deosebita.

Daca discutiile dintre Franta, care detine presedintia UE, si statele din Est vor permite sa se ajunga la un acord privind "pachetul energie-clima" la summitul din 11-12 decembrie de la Bruxelles, Europa ar putea fi din nou un lider care arata lumii calea de urmat. Din unele puncte de vedere, planul sau prefigureaza ceea ce ar putea fi un regim international post-Kyoto, care trebuie sa faca obiectul unui acord, la Copenhaga, in decembrie 2009.

"Europa este un mic laborator. Daca am ajuns la 27 de state, fiecare cu nivelul sau de dezvoltare, cu istoria sa si constrangerile energetice total diferite, va fi un mesaj de speranta si pentru Poznan", subliniaza un negociator francez.

Daca, in schimb, pachetul nu va fi adoptat, impactul conferintei asupra perceptiei Conferintei de la Poznan ar putea fi dezastruos. La Poznan vor participa aproximativ 10.000 de reprezentanti din intreaga lume, iar conferinta se va incheia la 12 decembrie.

"UE trebuie sa arate calea. Daca nu o va face, mi-e teama ca toate incercarile de a gestiona fenomenul schimbarii climatice se vor destrama", a avertizat in luna iulie Rajendra Pachauri, presedintele Grupului Interguvernamental de Experti pentru Evolutia Climei (GIEC), organizatie care a luat premiul Nobel pentru pace in 2007.

Nicolas Sarkozy a facut din adoptarea pachetului climatic una dintre prioritatile presedintiei franceze a UE, care se va incheia la sfarsitul lunii decembrie.

"Sub nicio forma nu se vor prelungi discutiile intre Craciun si Anul Nou", a subliniat Palatul Elysee. "Tocmai pentru ca se doreste incheierea (acestui subiect - n.r.) la Gdansk", potrivit sursei.
Pe langa Franta si Polonia, opt tari vor participa la negocieri la Gdansk: Ungaria, Romania, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania.

Europa si-a fixat un triplu obiectiv pana in anul 2020: sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% fata de nivelul anului 1990, consumul de energie regenerabila sa ajunga la 20% din consumul total si sa reduca cu 20% consumul de energie.

Polonia complica negocierile

Polonia, care a amenintat ca-si va folosi dreptul de veto, complica de mai multe luni negocierile. Totusi, premierul polonez Donald Tusk a declarat miercuri ca s-ar putea ajunge in curand la un compromis.

Principalul motiv al nemultumirii Poloniei este legat de sistemul de tranzactionare a cotelor de dioxid de carbon, unul dintre principalele gaze cu efect de sera. Ideea initiala a fost de a obliga marile intreprinderi industriale sa plateasca pentru fiecare tona de dioxid de carbon emisa, incepand din 2013. Totusi, mai multe tari, printre care Polonia, unde peste 90% din electricitate este produsa de termocentrale, se tem ca aceasta masura va avea un impact dur asupra economiei nationale.

Deja au fost propuse derogari pentru statele foarte dependente de acest tip de energie generata de combustibili fosili, astfel incat acestea ar putea beneficia de emisii gratuite de gaze pana in 2016 sau chiar si dupa aceea, daca hotararea va fi luata in ultimele negocieri, inainte de summitul de la Bruxelles din 11-12 decembrie.

"In astfel de negocieri, este vorba de multa psihologie si in final de mult noroc", comenteaza un negociator european. "Toata lumea exagereaza", continua el, subliniind ca tarile estice nu sunt singurele care isi fac griji, in conditiile in care si Germania si Italia au adoptat pozitii foarte dure fata de planul UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.