Lista grupurilor constranse sa scape de o parte a personalului lor creste, iar criza loveste deja ramificatii dincolo de sectoarele cele mai vulnerabile ca bancile, constructiile sau metalurgia.
Industria petroliera, coloana vertebrala a tarii, nu este nici ea scutita: al treilea producator de petrol rus, TNK-BP, se pregateste astfel sa "stearga" 390 de posturi, in timp ce in sectorul bancar reducerile cuprinse intre 20 si 40% din efective fac deja parte din "morma", scrie cotidianul Vedomosti.
Iar ce-i mai rau nici macar nu a venit inca. "Majoritatea demiterilor vor avea loc in decembrie si ianuarie", a spus recent directorul adjunct al Serviciului federal al Muncii, Aleksandr Vovcenko. "Angajatorii intentioneaza sa reduca efectivele cu circa 200.000 de oameni", a spus el.
Somajul a lovise 4,6 milioane de persoane la sfarsitul lunii octombrie, deci 6,1% din populatia activa, potrivit Biroului de Statistici Rosstat. In ceea ce priveste totalul salariilor neplatite, s-a ajuns la patru miliarde de ruble - 113 milioane de euro. Lucru rar in Rusia, circa 250 de muncitori originari in Tadjikistan, care lucrau in constructii in Ekaterinburg, au oprit munca din cauza ca nu au mai primit salariile, a spus luni cotidianul Kommersant, care califica incidentul drept prima "mare greva" din Rusia de la inceputul crizei.
Tara nu s-a mai confruntat cu mari miscari sociale de la sfarsitul anilor '90, cand mai ales minerii ieseau in strada pentru a-si cere salariile, neplatite de luni de zile.
Sociologul Evgheni Gontmaher, de la Academia de Stiinte, spune totusi ca "pentru moment oamenii cu adevarat loviti de criza nu sunt foarte numerosi, dar ceilalti simt cum se apropie agravarea situatiei si sunt ingrijorati". In opinia sa, "sunt posibile conflicte sociale, dar nu la scara de tara. Chiar in caz de somaj masiv, sindicatele sunt prea slabe si dezbinate pentru a organiza un protest de masa".
Doritor sa tina tara sub control, premierul Vladimir Putin le-a cerut in noiembrie alesilor din partidul sau Rusia Unita sa fie "gata de o transformare structurala a pietei muncii" si le-a recomandat sa incurajeze formarea de locuri de munca in regiuni. De asemenea, a anuntat o crestere a ajutoarelor de somaj.
Potrivit sociologului Carine Clement, populatia suporta de asemenea masuri de somaj tehnic, mai ales in uzinele din provincie. Privati de o parte a veniturilor si de prime, multi rusi nu mai primesc decat "salarii de mizerie" si se vad constransi sa apeleze la economii, a spus ea. Iar acestre privatiuni sunt simtite mult mai grav decat inainte, pentru ca oamenii "se obisnuisera cu un anumit nivel de viata", a remarcat expertul. Cea mai dificila situatie este in orasele sau regiunile care depind de o singura uzina sau industrie.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Musaca de cartofi: rețeta tradițională românească cu un gust desăvârșit
Sursa: garbo.ro
-
Cine a fost Elisabeta Rizea: Eroina căreia Securitatea i-a smuls părul
Sursa: kudika.ro
-
China lovește Statele Unite unde îi doare pe americani: La comerțul cu...
Sursa: wall-street.ro