Noul guvern austriac de ampla coalitie, format din Partidul social-democrat (SPO) al cancelarului Werner Faymann si conservatorii vice-cancelarului Josef Proell (OVP), a fost investit astazi, dupa depunerea juramantului in fata presedintelui Heinz Fischer, relateaza NewsIn.

La incheierea ceremoniei, care s-a desfasurat la Palatul Hofburg, sediul presedintiei Austriei, noul executiv urma sa organizeze rapid un consiliu al ministrilor.

Format in urma alegerilor legislative anticipate din 28 septembrie, castigate la limita de SPO, guvernul are 18 membri - cancelarul, 13 ministri si patru secretari de stat - ale caror portofolii au fost impartite intre cele doua partide.

Cele doua partide anuntasera ca vor sa formeze cat mai rapid un nou guvern de ampla coalitie in contextul crizei financiare si economice. Faymann si Proell urmeaza la conducere precedentului tandem SPO-OVP, format in ianuarie 2007 de cancelarul in exercitiu Alfred Gusenbauer si vice-cancelarul Wilhelm Molterer, care s-a dizolvat in iulie in urma a luni de neintelegeri.

Coalitia guvernamentala dispune de 108 mandate din totatul de 183 ale Camerei inferioare (Nationalrat), in urma alegerilor legislative, SPO castigand 29,3% din voturi si 57 de mandate, iar OVP 26% din voturi si 51 de mandate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.