Cele mai cautat cuvinte in dictionarul online Merriam-Webster anul acesta in Statele Unite reflecta ingrijorarile americanilor provocate de criza economica si preocuparea legata de alegeri, in conditiile in care "bailout" (plan de salvare) este pe primul loc, iar "socialismul" pe a treia pozitie, relateaza NewsIn.

Potrivit AFP, cuvantul "bailout", folosit pentru definirea amplului plan de salvare a sectorului financiar, votat de Congres, a fost cel mai cautat cuvant online, a declarat responsabilul editorial al dictionarului Merriam-Webster, Peter Sokolowski. Al doilea cuvant, verbul "vet" (a verifica), se refera la verificarea experientei unui candidat pentru o functie. Cuvantul "maverick" ("nonconformist"), pe care l-a folosit candidatul republican John McCain, se situeaza pe locul patru.

Interesant este facptul ca "independent" a fost devansat de "socialism". Numarul consultarilor asupra definitiei acestui cuvant a crescut in luna septembrie, atunci cand tot mai multe companii americane au inceput sa fie afectate de criza financiara si cand campania prezidentiala a lui Obama si McCain se apropia de sfarsit.

Opozantii planului de salvare a bancilor, care s-a concretizat prin nationalizarea mai multor companii, l-au acuzat pe secretarul trezoreriei Henry Paulson de socialism, iar termenul a fost folosit si de republicani pentru a incerca sa ii deturneze pe sustinatorii lui Obama.

"In America, socialismul este un cuvant peiorativ", a subliniat Peter Sokolowski. "Ar putea parea amuzant sa vezi acest cuvant pe lista, insa pentru mine este clar ca americanii nu stiu ce inseamna socialismul", a spus el. "Cuvantul a fost infierat in cultura noastra si cred ca multi oameni au vrut sa vada care este problema, de ce socialismul este cu mandrie revendicat in unele tari, cum ar fi, de exemplu, Noua Zeelanda, Franta, Danemarca si Canada".

Printre alte cuvinte legate de politica, "misogyny" (misoginism) a fost consulat frecvent, in legatura cu campania lui Hillary Clinton pentru alegerile democrate primare, a subliniat Sokolowski.

Dictionarul online Merriam-Webster are 125 de milioane de pagini consultate pe luna, inregistrandu-se circa 10 consultari pe secunda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.