Dupa opt ani ca senatoare de New York, Hillary Clinton se va muta din Congres in viitoarea administratie Obama, iar fostul presedinte Bill Clinton a fost adus in discutie ca posibil inlocuitor al sotiei sale in Senat, relateaza CNN, potrivit NewsIn.
Luni, presedintele ales Barack Obama a anuntat ca i-a cerut fostei sale rivale sa devina secretar de stat. Acest lucru inseamna ca va incepe cursa pentru inlocuirea lui Hillary in Senat, iar printre cei mentionati este si Bill Clinton.

Hillary Clinton a spus ca doreste sa le multumeasca cetatenilor statului New York care timp de opt ani i-au asigurat un loc de munca, o slujba pe care a spus ca a vazut-o ca o oportunitate de a lucra pe multe chestiuni la care tine si ca retragerea din Senat va fi ceva "foarte dificil" pentru ea.

Misiunea de gasire a unui succesor in functie ii va reveni lui David Paterson, guvernatorul democrat de New York. Persoana pe care o va alege va servi timp de doi ani, inainte de alegerile speciale din noiembrie 2010, cand se va decide cine va prelua functia pentru urmatorii doi ani de mandat.

Paterson are multe optiuni, printre care cel putin opt membri ai delegatiei de New York din Camera Reprezentantilor, procurorul general al New York, Andrew Cuomo, primarul din Buffalo, Byron Brown, presedintele zonei autonome Bronx, Adolfo Carrion, seful executiv al regiunii Nassau, Thomas Suozzi, Caroline Kennedy si varul acesteia, Robert Kennedy Jr.

"Nu sunt alegeri, nu este nicio campanie. Este o alegere pentru un om, David Paterson. Totul depinde de ce vrea guvernatorul sa faca", a explicat analistul politic Stuart Rothenberg, de la The Rothenberg Political Report. "Paterson a spus ca ar prefera pe cineva din nordul statului sau o femeie sau un candidat hispanic", a subliniat el.

El a mai spus ca Paterson "ar putea incerca, de asemenea, sa vina cu un nume rasunator, ca Robert Kennedy Jr sau o alegere interesanta, cum ar fi Caroline Kennedy, care nu este politician". Insa unii au sugerat ca fostul presedinte Clinton ar trebui sa preia locul din Senat. Jurnalistii Karl Meyer si Shareen Blair Brysac de la Washington Post i-au cerut lui Paterson sa-l trimita pe Bill Clinton in Senat. Daca se va intampla asa, Clinton ar deveni al treilea fost presedinte care ajunge pe Capitol Hill.

Presedintele John Quincy Adams a pierdut realegerea in 1828 si dupa doi ani la revenit la Washington drept congresmen al statului Massachusetts, iar presedintele Andrew Johnson a servit ca senator de Tennessee in 1975, la sapte ani dupa ce Senatul a renuntat la procedurile de impeachment. A murit la cateva luni de la preluarea functiei.

Insa unii strategi democrati care au lucrat pentru Bill Clinton nu creed ca acesta ar dori sa schimbe statutul de "lider al lumii libere" cu cel de senator de New York.

"Pentru a gasi cel mai bun candidat, ma consult cu numeroase persoane, din intreg statul New York", a spus Paterson luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.