Atacurile din Mumbai ameninta sa arunce in aer relatiile dintre cele doua tari sud-asiatice. Actele teroriste de saptamana trecuta ar putea degenera intr-o criza sau chiar intr-un un nou razboi intre cele doua tari vecine, ostile si nuclearizate.

Guvernul indian a ridicat alerta terorista la nivelul “razboi”, afirmand ca exista dovezi ale faptului ca atacurile din Bombay au legatura cu Pakistanul.

Drept raspuns , Pakistanul a amenintat sa sisteze operatiunile militare impotriva militantilor islamisti - inclusiv a talibanilor si a Al-Qaida, la granita sa cu Afganistanul, daca va fi fortat sa intre intr-un conflict militar “nedorit” cu India.

Ministrul de Interne adjunct al Indiei,Shakeel Ahmad, a declarat ca toti teroristii implicati in atacurile de saptamana trecuta sunt din Pakistan. Afirmatia ameninta sa puna presiuni si mai mari pe relatiile dintre cele doua tari nuclearizate.

Singurul dintre atacatori care a fost capturat viu a declarat politiei ca a fost antrenat in Pakistan si ca i s-a ordonat sa ucida “pana la ultima suflare”, potrivit unui document al politiei indiene, citat de “The Times”.
Premierul pakistanez Yousaf Raza Gilani si-a convocat cabinetul pentru a ajunge, astazi, la un consens politic privind raspunsul la tensiunile in crestere dintre cele doua tari.

Lovitura anticipata impotriva lui Obama?

Unii analisti au descris atacurile drept o “lovitura anticipata” impotriva strategiei lui Barack Obama de a plasa Pakistanul si Afganistanul in centrul politicii sale externe, scrie “The Times”. Secretarul de stat american Condoleezza Rice va vizita India maine, pentru a incerca dezamorsarea conflictului.

Mai multi oficiali si analisti au fost de parere ca atacurile au avut scopul de a provoca o criza sau chiar un razboi intre cele doua tari vecine nuclearizate, pentru a distrage atentia de la extremismul din zonele tribale de la granita cu Afganistanul si pentru a diminua puterea militara a aliatilor care lupta cu insurgentii in aceasta zona.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.