Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a promis luni ca fortele armate americane vor ramane "cele mai puternice de pe planeta" in timpul administratiei sale si si-a anuntat intentia de a continua sa investeasca in acestea, relateaza NewsIn

"Impartasim in totalitate convingerea ca trebuie sa continuam sa avem fortele armate cele mai puternice de pe planeta", a declarat Obama intr-o conferinta de presa de la Chicago, Illinois, in timp careia a anuntat numirile lui Hillary Clinton si Robert Gates in functiile de secretar de stat, respectiv secretar al apararii.

"Suntem, de asemenea, de acord cu faptul ca forta armatei noastre trebuie combinata cu intelepciunea si forta diplomatiei si ne angajam sa reconstruim si sa consolidam aliantele noastre din toata lumea, pentru a putea apara interesele Statelor Unite si securitatea lor", a subliniat el.
Potrivit Reuters, presedintele ales a promis ca va continua sa investeasca in consolidarea armatei americane, sporind efectivele infanteriei, pentru a putea face fata cu succes luptei impotriva terorismului. "Vom continua sa facem investitiile necesare pentru a ne consolida armata si a spori fortele de infanteriei pentru a invonge amenintarile secolului XXI", a spus el.

Anuntand mentinerea in functie a secretarului apararii, Robert Gates, Obama a justificat-o prin faptul ca Statele Unite se confrunta cu "o perioada de tranzitie inedita, in timpul a doua razboaie", adauga AFP. "In urma cu doi ani, a preluat conducerea Pentagonului in vremuri dificile. A reustaurat notiunea de responsabilitate, a castigat increderea liderilor militari, a femeilor si barbatilor in uniforma si a familiilor lor. A castigat respectul membrilor Congresului din ambele tabere prin pragmatismul si competenta sa", a subliniat el, vorbind despre meritele lui Gates.

Este pentru prima oara cand un secretar al apararii este mentinut in functie dupa schimbarea culorii politice a Casei Albe.

Fostul director al CIA in varsta de 65 de ani, numit la sfarsitul anului 2006 pentru a-i succede foarte controversatului Donald Rumsfeld, s-a declarat "profund onorat" pentru ca i s-a cerut sa ramana in functie. "Sunt constient ca suntem implicati in doua razboaie si ca ne confruntam cu provocari serioase pe plan national si in lume. (...) Trebuie sa imi fac datoria", asa cum fac si militarii americani, a spus el. "Cum as putea altfel?", a adaugat Gates, descriind cei doi ani de la Pentagon drept "experienta cea mai plina de satisfactii" a vietii sale.

Obama a declarat ca Gates va avea misiunea de a "incheia in mod responsabil razboiul din Irak". "Asa cum am spus in timpul campaniei, ii voi incredinta secretarului apararii Gates si fortelor noastre armate o noua misiune, imediat ce imi voi prelua functia: incheierea razboiului din Irak intr-un mod responsabil, transferand cu succes controlul irakienilor", a subliniat el, potrivit AFP, dupa ce a anuntat mentinerea actualului sef al Pentagonului in functie.

In timpul campaniei electorale, Obama a promis ca va retrage trupele americane din Irak in termen de 16 luni de la instalarea la Casa Alba. El a reiterat aceasta idee luni, dar dand asigurari ca va asculta recomandarile militarilor. "Cred ca 16 luni este perioada potrivita. Dar, asa cum am spus adesea, vor asculta recomandarilor comandantilor mei", a spus el. "S-ar putea dovedi necesara mentinerea unei forte reziduale pentru a antrena fortele irakiene a proteja poporul irakian", a precizat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.