Presedintele ales american Barack Obama a desemnat-o oficial pe fosta sa rivala Hillary Clinton la conducerea diplomatiei viitoarei administratii, a anuntat luni intr-un comunicat citat de NewsIn.

In acelasi comunicat, Obama a anuntat numirea lui Janet Napolitano ca secretar pentru securitate interna, pe James Jones consilier pentru securitate nationala la Casa Alba si mentinerea in functie a secretarului apararii, Robert Gates.

Aceste numiri erau deja vehiculate de presa, cel mai mare interes starnind numirea lui Clinton. Ultimul obstacol in calea numirii ei a fost indepartat dupa ce sotul ei, fostul presedinte Bill Clinton, a acceptat sa faca publice numele donatorilor fundatiei sale si a promis transparenta in ceea ce priveste viitoarele sale angajamente si bani primiti. A fost una dintre conditiile puse de echipa Obama, pentru a evita un eventual conflict de interese.

Fosta prima doamna i-a fost adversara lui Obama in cursa democrata pentru investitura. Ea se afla in prezent la al doilea mandat de senator de New York si face parte din Comisia pentru forte armate.

Fidela reputatiei sale de luptatoare, Hillary Clinton, care a pierdut cursa democrata pentru Casa Alba la capatul unei campanii fara mila, va reveni in prim-plan ca secretar de stat, in subordinea fostului sau rival, comenteaza AFP.

Adversara a lui Barack Obama la alegerile primare pentru investitura democrata, senatoarea de New York cunoscuta pentru forta sa de caracter iesita din comun a revendicat o mare experienta in politica externa si a facut din ea unul dintre principalele argumente in campanie. Din aceasta pozitie, ea nu a ezitat sa isi critice rivalul pentru "naivitatea" sa.

Blonda cu ochi albastri, fosta prima doamna in varsta de 61 de ani a intrat in politica odata cu miscarea de protest fata de razboiul din Vietnam. Campaniile sale electorale pentru Senat in statul New York, in 2000 si 2006, au fost incununate de succes, iar Clinton face parte in prezent din Comisia pentru fortele armate.

De o tenacitate admirata pana si de adversarii sai, ea a promis ca va lupta pana la capat pentru a deveni prima femeie presedinte in Statele Unite. In pofida dificultatile din campanie, ea s-a prezentat publicului cel mai adesea vioaie si zambitoare, in taioarele sale in culori tari. Nu s-a dat inapoi de la intepaturi rautacioase la adresa rivalului sau si nu a ezitat in unele cazuri sa "cosmetizeze" adevarul, afirmand ca s-a aflat sub tiruri sustinute in 1996, in Bosnia. A pus in circulatie un clip de campanie numit "Telefonul de la 3 dimineata", explicand ca, daca telefonul ar suna la Casa Alba in miez de noapte, ea ar fi pregatita sa faca fata unei crize, spre deosebire de adversarul sau.

Considerata invinsa de nenumarate ori, a reusit de fiecare data sa revina, trecand intotdeauna la ofensiva cu o energie reinnoita, iar dupa esecul la alegerile primare democrate, numerosi experti spuneau ca va candida din nou in 2012 sau 2016. Pentru partizanii sai, care ii lauda competenta si experienta, numele ei este asociat cu prosperitatea presedintiei lui Bill Clinton.

Pe scena internationala, ea poate deja conta pe sprijinul multora, gratie imaginii pe care o are sotul ei in toata lumea. "Este o personalitate puternica si omul potrivit pentru acest rol: este capabila, are experienta, este cunoscuta", a declarat despre ea Javier Solana, seful diplomatiei Uniunii Europene.

Ca secretar de stat, fosta prima doamna se va confrunta cu provocari de dimensiuni monumentale. Asa cum ea insasi a spus in timpul campaniei, "viitorul presedinte va fi primul care mosteneste doua razboaie, o lunga batalie impotriva terorismului mondial si o tensiune din ce in ce mai mare cu Iranul". Ea va trebui totusi sa se inteleaga cu Obama, care i-a reprosat "eroarea de judecata" in privinta Irakului, pentru ca in 2002 a votat in favoarea invaziei.

"Are statura internationala", comenteaza David Rothkopf, expert in probleme de securitate nationala, "ar fi capabila sa trateze direct cu presedintele, sa isi expuna eficient mesajul in fata lui si sa fie unul dintre cei mai buni aparatori ai acestuia pe scena internationala".

Nascuta in 26 octombrie 1947 la Chicago (Illinois), Hillary Rodham Clinton este un avocat stralucit si mama unei femei de afaceri, Chelsea, in varsta de 27 de ani. A lucrat mult timp in umbra sotului ei, in pofida umilintelor publice la care a fost supusa de catre acesta. La inceputul anului 1999, dupa luni de tulburari, afacerea Monica Lewinsky ia sfarsit. Hillary a decis sa ii ierte sotului ei infidelitatea si minciunile. Demna, ea a iesit mai puternica din acest episod, dar si cu imaginea unei femei dispusa sa accepte orice umilinta pentru a-si satisface ambitiile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.