Aceasta estimare initiala ia in calcul participarea a 8.000 de delegati din 185 de tari, dar numarul celor inscrisi a atins duminica seara 10.657, ceea ce inseamna ca emisiile de dioxid de carbon vor fi mai ridicate, participantii sosind la Poznan cu avionul, unul dintre cele mai poluante mijloace de transport.

Tara ce gazduieste conferinta, Polonia, a "propus compensarea in totalitate a emisiilor la sfarsitul lucrarilor, odata ce se vor face calculele definitive", a subliniat secretariatul Conventiei Natiunilor Unite pentru schimbarile climatice (UNFCCC) intr-un comunicat dat publicitatii luni. Aceasta compensare ar putea lua forma investitiilor in "proiecte verzi" precum protejarea padurilor sau dezvoltarea formelor de energie curata in tarile in curs de dezvoltare.

Numai UNFCCC, cu sediul la Bonn, Germania, a trimis 200 de persoane la Poznan, "care au calatorit cat mai ecologic posibil", cu trenul sau autobuzul, a subliniat agentia.

Organizatiile pentru protectia mediului inregistrasera duminica seara 5.500 de reprezentanti si erau asteptati si cateva sute de jurnalisti.

Conferinta de la Poznan trebuie sa permita lansarea negocierilor asupra unui viitor acord mondial pentru clima, la sfarsitul anului 2009. Acordul ar trebui sa prevada reducerea emisiilor de gaze de sera, pentru a limita cresterea temperaturilor globale pana la sfarsitul secolului.