Declaratiile purtatorului de cuvant al Ministerului de Externe, Hassan Qashqavi, sunt cele mai recente din aceasta linie, punand sub semnul intrebarii imbunatatirea legaturilor dintre acesti doi inamici dupa ce Obama va prelua functia, in ianuarie.

Obama a spus ca ar inaspri sanctiunile impotriva Iranului, dar nu a exclus nici posibilitatea unor discutii directe. Dupa ce a cistigat alegerile, el a cerut un efort international pentru a opri Iranul, acuzat ca incearca sa dezvolte bomba nucleara, spunand ca un astfel de lucru este "inacceptabil".

Qashqavi a spus ca relatiile viitoare dintre Iran si Statele Unite vor depinde de Washington. "Una dintre conditiile lui Obama pentru restabilirea legaturilor cu Iranul a fost ca Teheranul sa renunte la imbogatirea uraniului, ceea ce indica lipsa de schimbare a perspectivei SUA fata de Iran", a explicat el.

Viceministrul iranian dee externe, Hossein Sheikhuleslam, a declarat, de asemenea, ca "nimic nu s-a schimbat prin venirea lui Obama".

Statele Unite conduc tentativa de izolare a Iranului din cauza programului sau nuclear, pe care il considera suspect. Iranul, care neaga acuzatiile, spune ca programul sau are un caracter strict civil.

Oficialii iraniani spusesera ca victoria lui Obama arata ca americanii vor o schimbare fundamentala fata de politicile lui Bush, presedinte care a inclus Iranul pe "axa raului", dar ca ramane de vazut daca acest lucru se va intampla.

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care a adoptat o pozitie fara compromisuri pe chestiunea nucleara, a spus in martie ca este dispus sa discute direct cu Obama, daca acesta va fi ales.