Unul dintre cei mai cunoscuti clerici britanici a lansat un atac dur la adresa companiei Disney, sustinand ca manipuleaza mintea copiilor si instiga la lacomie, informeaza presa britanica

Christopher Jamison, abate de West Sussex si unul dintre liderii clerului catolic din Marea Britanie, considera ca filme de animatie clasice ale casei de productie, precum "Frumoasa din padurea adormita" si "101 Dalmatieni", ii incurajeaza pe cei mici sa consume din ce in ce mai mult, relateaza NewsIn.

Abatele acuza casa de productie de "exploatare spirituala" exercitata pentru a-si vinde produsele si de faptul ca, desi aduce pe ecrane povesti "moralizatoare", compania Disney nu a reusit decat sa promoveze o cultura bazata pe materialism.

In ultima sa carte, abatele avertizeaza ca societatea contemporana este in pericol de a se autodistruge, din cauza cresterii tendintei de consum, dar si a scaderii importantei rolului jucat de religie in viata cetatenilor. Multi oameni au devenit obsedati de munca, sex si mancare, in incercarea de a trece peste propria nefericire, sustine Jamison, criticand corporatiile pentru faptul ca au profitat de pe urma promovarii unei notiuni false de fericire.

Chiar daca admite ca peliculele Disney contin mesaje moralizatoare, aratand triumful binelui asupra raului, Jamison subliniaza faptul ca acest lucru este parte a strategiei ca aceste filme sa convinga parintii si copii sa cumpere produse personalizate, astfel incat sa fie considerata o familie fericita. Ca exemple, abatele indica filmele de animatie "101 Dalmatieni" (1961) si "Frumoasa din Padurea Adormita" (1959), care, in opinia lui, desi prezinta lupte de natura morala, ii determina pe copii sa devina lacomi fata de produsele comercializate.

"Mesajul din spatele fiecarui film, al fiecarei carti, al fiecarui parc tematic si al fiecarui tricou este ca lumea copiilor nostri are nevoie de Disney, asa ca trebuie neaparat sa mearga sa vada urmatorul film Disney, pe care apoi il vor vrea pe DVD, ca dar de ziua lor", afirma abatele.

Walt Disney, fondata in 1923 de fratii Walt si Roy Disney, este una dintre cele mai mari companii de divertisment din lume. Compania detine 11 parcuri tematice, mai multe retele de televiziune si a produs, de-a lungul timpului, peste 200 de filme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.