Presedintele american George W. Bush o va trimite saptamana aceasta in India pe secretarul de stat Condoleezza Rice, intr-o "manifestare suplimentara" a solidaritatii Statelor Unite fata de India, dupa atentatele de la Bombay, a anuntat duminica Washingtonul, relateaza AFP.

Rice va ajunge la New Delhi miercuri, dupa o intalnire pe care o va avea marti, la Bruxelles, cu ministii de externe din NATO, a precizat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino, potrivit NewsIn.

"Vizita secretarului de stat in India este o manifestare suplimentara a angajamentului Statelor Unite fata de poporul indian, in conditiile in care colaboram pentru a-i aduce pe extremisti in fata justitiei", a adaugat Perino, intr-un comunicat.

Bombay, capitala economica a Indiei, s-a confruntat saptamana trecuta cu o serie de atentate, soldate cu 172 de morti, iar ancheta se orienteaza tot mai mult spre o grupare islamista cu sediul in Pakistan, care activeaza in Kashmir.

Sase americani au murit in aceste atentate, a precizat Perino.

Rice a plecat duminica seara din Statele Unite si va face o oprire la Londra, inainte de a participa la intalnirea de la Bruxelles, iar miercuri se va afla la New Dehli, potivit comunicatului.

Din cauza deplasarii sale in India, a doua parte a calatoriei programata de Rice in Europa - la Helsinki, pentru a asista la o reuniune a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), apoi la Roma si Copenhaga, pentru o serie de intalniri bilaterale - a fost anulata, a declarat un oficial al Departamentului de Stat.

Detaliile programului si activitatilor din India nu au fost deocamdata anuntate. Initial, intoarcerea la Washington era progamata pentru vineri seara.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Gordon Johndroe, a declarat intr-un comunicat publicat anterior ca Bush, care a avut o conversatie la telefon cu premierul indian Manmohan Singh, "i-a cerut secretarului de stat si celui al apararii, dar si altor agentii federale, sa aloce resursele necesare si personalul pentru aceste evenimente" (atentatele din India).

"Colaboram cu membrii comunitatii internationale pentru a-i prinde pe extremisti", i-a spus Bush lui Singh, citat de purtatorul sau de cuvant.

Presedintele american i-a spus liderului indian ca aceasta tragedie va putea permite "demonstrarea angajamentului comun al intregii lumi in combaterea terorismului".

Guvernul indian a acuzat Pakistanul, important aliat al Washingtonului, dupa aceste atentate, spunand ca autorii lor au origine pakistaneza. Islamabadul, care a avut trei razboie cu New Dehli din 1947 incoace, a negat vehement.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.