Guvernul german a fost nevoit sa faca presiuni asupra Pristinei pentru a elibera trei cetateni germani retinuti si ia in calcul inghetarea sau suprimarea anumitor ajutoare pentru statul a carui independenta a recunoscut-o, informeaza AFP, citand o sursa de la Berlin.
"Nimic nu s-a decis. Dar este adevarat ca se fac anumite presiuni si exista asemenea dezbateri", a declarat sursa citata de AFP, confirmand informatii aparute duminica in Welt am Sonntag (WamS).

Guvernul german a fost nevoit sa exercite "presiuni masive" auspra autoritatilor kosovare pentru a elibera cei trei presupusi agenti ai serviciilor secrete germane (BND). Seful cancelariei, Thomas de Maizie`re, i-a telefonat premierului kosovar Hashim Thaci marti si l-a amenintat cu suprimarea ajutoarelor, ca represalii in acest caz, afirma WamS. Germania este principalul furnizor de ajutor financiar pentru Kosovo, dupa Statele Unite. Berlinul a promis Kosovo 100 de milioane de euro pentru 2009 si 2010. Potrivit WamS, cele care ar putea fi suspendate, ar putea fi ajutoare "in domeniul apararii".

Cei trei germani fusesera arestati in 19 noiembrie si plasati in detentie, fiind acuzati de implicare intr-un atentat impotriva Biroului Civil International de la Pristina, sediul trimisului special al Uniunii Europene in Kosovo, Pieter Feith. Un tribunal ONU din Kosovo a ordonat la sfarsitul acestei saptamani eliberarea lor, iar cei trei au parasit Kosovo sambata.

Motivele arestarii raman vagi si au facut obiectul multor speculatii in Germania. Dintre ipotezele mentionate se numara cea a unui avertisment lansat Berlinului si altor servicii occidentale care ar cauta legaturi intre Guvernul kosovar si crima organizata.

Presedintele unei comisii parlamentare a confirmat ca cei trei erau membri ai BND, dar nu se stie ce misiune aveau in Kosovo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.