Persoanele arestate in Franta, cu varste in jur de 30 de ani, sunt cunoscute politiei, potrivit unor surse apropiate anchetei citate de AFP. Trei dintre suspecti au fost arestati miercuri, iar un al patrulea joi. Cei patru sunt in arest preventiv, care poate fi prelungit pana la 96 de ore. Mobilul crimei privilegiat de anchetatori ar fi jaful.

Surse judiciare din Romania declarasera pentru NewsIn ca un roman care a fost inrolat in Legiunea straina franceza a fost retinut miercuri dimineata intr-o localitate din judetul Harghita, fiind suspectat de implicare in asasinarea, in iulie 2007, la Paris, a fiului cel mare al presedintelui Ciadului. Marin Cioroianu, in varsta de 42 de ani, originar din comuna Goicea, judetul Dolj, a fost prins intr-o pensiune din localitatea Sansimion de langa statiunea Tusnad Bai. El era considerat deosebit de periculos, avand atribuit cod de periculozitate maxim.

Fusese monitorizat in ultimele trei zile de ofiteri de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative.

Marin Cioroianu urma sa apara in fata unei comisii rogatorii, fiind demarate deja formalitatile in vederea predarii lui catre Franta. Autoritatile considera ca suspectul a avut patru complici, probabil ca si el fosti membri ai Legiunii straine, iar arestarea lui intervine ca urmare a mai multor actiuni la nivel international.

In dimineata zilei de 2 iulie 2007, Brahim Deby, in varsta de 27 de ani, fiul cel mare al presedintelui Ciadului Idriss Deby Itno fusese gasit asfixiat in parcarea cladirii in care locuia, la Courbevoie, in regiunea pariziana, cu trupul acoperit de pudra provenind de la un extinctor. Expertizele toxicologice au confirmat prezenta pudrei de extinctor in organismul sau, aceasta fiind cauza asfixiei.

Parchetul din Nanterre deschisese in 11 iulie 2007 o ancheta penala pentru asasinat. La acea data, avocatul familiei Deby apreciase ca mobilul crimei a fost furtul si aparatamentul lui Deby fusese intors pe dos in cautarea banilor.

Tanarul ar fi fost victima unei "ambuscade", mai multi barbati cu cagule, care s-au dat drept politisti, imobilizandu-l la pamant. Presa franceza a scris ca s-a folosit si un pistol de tip Taser, pentru socuri electrice. Agresorii, care au fost surprinsi de camerele de supraveghere in timp ce il urmareau pe Deby, au vrut sa obtina cheile apartamentului sau, pe care, de altfel, l-au devastat, parand sa caute ceva anume.

Brahim Deby era cunoscut justitiei franceze. In 2006, el fusese condamnat la sase ani inchisoare cu suspendare pentru port ilegal de arma si posesie de stupefiante. Ancheta din Franta s-a concentrat intr-o prima etapa asupra anturajului sau si a cunostintelor lui Deby, privilegiind ipoteza unei "afaceri de drept comun", legata de "activitatile, fara indoiala infractionale", ale victimei.

De altfel, considerat la un moment dat cel mai probabil succesor la conducerea Ciadului, Brahim ar fi intrat inclusiv in digratia tatalui sau, Idriss Deby, care i-ar fi luat titlul de "consilier tehnic pentru amenajarea teritoriului, urbanism si habitat". Brahim Deby inspira teama, pe de alta parte, pentru reactiile sale violente si imprevizibile.

Nu a sovait in cateva randuri sa palmuiasca ministri si sa-si bata joc de inalte autoritati. Rebelii care se opun regimului din Ciad au declarat ca Brahim Deby era la originea resentimentelor si revoltei impotriva tatalui sau, care se afla la putere de 17 ani. Brahim Déby a plecat din Ciad in septembrie 2005, cand tatal sau s-a casatorit cu Hinda Acyl Ahmat, o femeie pe care el insusi o frecventa.

Din cauza problemelor din 2006 cu justitia franceza, tatal ii interzisese sa revina in Franta, fiind supravegheat de serviciile diplomatice si de securitate franceze si din Ciad. Cu toate acestea, a reusit sa scape de cei care il supravegheau si in iunie 2007, sub o identitate falsa, a luat avionul catre o tara africana si apoi a venit la Paris. Potrivit avocatului sau, el a continuat in tot acest timp sa fie intermediarul unor oameni de afaceri "interesati de petrolul si de cimentul din Ciad".

Dupa asasinat, cadavrul a fost repatriat de pe un aeroport militar francez cu un avion pus la dispozitie de liderul liban Muammar Gaddafi. In timpul funeraliilor din Ciad, familia tatalui sau a acuzat familia sotiei sale (Acyl Ahmat) ca are legatura cu aceasta crima, iar presedintele Idriss Debby a reusit cu greu sa calmeze spiritele intre familia sa si cea a socrilor. Ulterior, Idriss Déby l-a acuzat pe fostul presedinte al Ciadului, Hissène Habré, ca are legatura cu moartea fiului sau, afirmand ca a facut-o din razbunare, pentru ca apoi avocatii familiei sa spuna ca furtul a fost singurul mobil al crimei.