Numarul doi din al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a declarat intr-o inregistrare video publicata pe internet ca problemele financiare cu care se confrunta Statele Unite sunt provocate de campaniile militare din Irak si Afganistan, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.
"Criza face parte (...) dintr-o serii de hemoragii economice americane, dupa atacurile din 11 septembrie (...). Si va continua atat timp cat va continua politica americana nebuneasca de a varsa sange musulman", a spus Zawahiri in inregistrarea postata pe site-uri islamiste vineri.

"Cei care poarta povara sunt contribuabilii, ai caror bani au fost cheltuiti pentru a-i salva pe capitalistii importanti si pentru a impiedica sistemul fraudulos bazat pe interese sa se prabuseasca", a adaugat el.

Liderul terorist a avertizat ca actiunile militare americane impotriva fortelor tribale pakistaneze, aliate ale al-Qaida, vor esua, chiar daca presedintele George W. Bush va trimite trupe suplimentare in Afganistan.

"Te provoc (Bush - n.red.), daca esti cu adevarat barbat, sa trimiti intreaga armata americana in Pakistan si in regiunile tribale, pentru a sfarsi in iad", a subliniat Zawahiri in mesajul video subtitrat in engleza.

Negocierile pentru incheierea razboiului din Afganistan au demonstrat esecul fortelor conduse de Statele Unite de a invinge talibanii, a spus el. "Toate acestea sunt dovezi ale esecului cruciadei lor", a adaugat Zawahiri in inregistrarea de 80 de minute, referindu-se la eforturile de a lansa un dialog intre Guvernul afgan si talibanii moderati.

In conditiile in care insurgenta talibana ia amploare, la sapte ani dupa ce regimul islamist a fost indepartat de la guvernare, posibilitstea unor discutii cu liderii moderati ai miscarii este luata din ce in ce mai mult in calcul.

Zawahiri a lansat si un apel pentru o greva generala in Egipt pentru a determina Guvernul sa deschida frontiera cu Fasia Gaza, condusa de gruparea islamista Hamas. "Ce este problema daca studentii, angajatii si muncitorii refuza sa studieze si sa lucreze pana la ridicarea starii de asediu care vizeaza Fasia Gaza?", a intrebat liderul egiptean. "Suntem incapabili sa desfasuram o astfel de greva pasnica?", a adaugat el.

Inregistrarea pare sa fi fost facuta inainte de mesajul audio difuzat in 19 noiembrie, in care l-a criticat pe presedintele american ales Barack Obama pentru ca si-a luat angajamentul, in campanie, sa sustina Israelul si l-a avertizat ca va esua daca va adopta politici similare lui Bush.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.