Rusia este satisfacuta de decizia Statelor Unite de a renunta sa ceara statutul de candidate oficiale la aderarea la NATO pentru Georgia si Ucraina, a declarat vineri presedintele rus Dmitri Medvedev, citat de AFP, potrivit NewsIn.
"Sunt multumit ca ratiunea a invins", a declarat Medvedev, citat de RIA Novosti. El a adaugat insa ca regreta ca acest lucru are loc abia "la sfarsitul activitatii actualei administratii americane".

"Cel mai important lucru este ca nu se va mai insista asupra acestei idei cu incapatanare si absurditate, ca in ultimii ani", a subliniat presedintele rus, aflat intr-o vizita in Cuba, ultima etapa a turneului sau latino-american.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a anuntase miercuri ca nu va insista asupra acordarii Planului de actiuni in vederea aderarii (MAP) pentru Georgia si Ucraina, principalul punct de pe ordinea de zi a unei reuniuni a ministrilor de externe NATO din 2-3 decembrie la Bruxelles.

In schimb, Rice a preconizat tranformarea comisiilor NATO-Georgia si NATO-Ucraina in "structuri in cadrul carora sa se poata intensifica dialogul si activitatile" cu cele doua tari.

La summitul NATO din martie de la Bucuresti, cele 26 de tari membre NATO nu au reusit sa se puna de acord pentru a acorda MAP celor doua foste republici sovietice. Statele Unite si majoritatea tarilor din estul si centrul Europei sustineau Georgia si Ucraina, dar Germania si Franta s-au opus, pentru ca perspectiva nemultumea profund Rusia. Liderii NATO au promis insa cele doua tari ca vor deveni membre ale Aliantei, desi intr-un viitor neprecizat, si ca problema MAP va fi reexaminata la reuniunea ministeriala din decembrie.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.