Hotelul Oberoi/Trident de la Bombay este "sub control", a afirmat vineri un oficial militar indian, dupa o interventie a fortelor de securitate la hotelul ocupat de miercuri seara de islamistii inarmati, relateaza NewsIn.

"Suntem pe cale de a securiza hotelul camera cu camera", a declarat J.K. Dutt, seful garzii nationale indiene, adaugand ca doi combatanti islamisti au fost ucisi.

Cel putin 93 de ostatici, in special straini, fusesera eliberati mai devreme vineri la Oberoi/Trident unde, potrivit conducerii, 200 de persoane erau retinute joi.

Oberoi/Trident este unul dintre cele doua hoteluri de lux din Bombay atacate miercuri seara de islamisti inarmati, in cadrul unei serii de atacuri spectaculoase, urmate de luari de ostatici in mai multe locuri din oras.

Celalalt hotel atacat, Taj Mahal, a fost eliberat aproape complet vineri dimineata, potrivit fortelor indiene. Schimburi de focuri sustinute se auzeau totusi in apropierea hotelului, potrivit unui jurnalist AFP.

Cel putin 130 de persoane au fost ucise incepand de miercuri si circa 300 de ranite in atacuri si schimburile de tiruri care au urmat.

Echipajul Air France blocat in hotelul Oberoi/Trident si alti 20 de francezi au fost "recuperati" in stare buna de autoritatile consulare franceze, a declarat ministrul francez de externe Bernard Kouchner, pentru postul de radio France Inter.

Autoritatile de la Paris nu sunt insa sigure daca au fost recuperati toti cetatenii francezi, pentru ca focurile de arma continua la Bombay, a adaugat Kouchner. Niciun francez nu ar fi fost ranit, potrivit informatiilor disponibile pana in prezent.

Eliberarea celor 15 membri ai echipajului Air France a fost anuntata si de ambasadorul Frantei in India, Jerome Bonnafont. "Aceasta operatiune s-a incheiat", a precizat el pentru postul de radio RTL, afirmand ca s-a aflat la fata locului pentru "a-i intampina".

Bernard Kouchner a spus ca francezii ar putea fi repatriati la bordul unui avion cu echipamente medicale la bord, trimis de autoritatile de la Paris la Bombay.

Si cei doi cetateni greci care fusesera luati ostatici la hotelul Oberoi/Trident sunt "liberi, in stare buna si in siguranta", a anuntat vineri Ministerul grec de Externe. Autoritatile elene au lansat o procedura pentru a asigura repatrierea celor doi, un barbat si o femeie, a adaugat ministrul.

Potrivit diplomatiei elene, grecii se aflau intr-o camera de hotel, dar au putut mentine legatura cu insarcinatul cu afaceri. Atena este dispusa sa trimita un avion de transport C-130 pentru a evacua ranitii din Bombay, daca va fi necesar.

La randul lor, cinci italieni, printre care un bebelus, care se aflau inca joi in Oberoi/Trident, au fost eliberati vineri dimineata, a anuntat unitatea de criza din cadrul Ministerului italian de Externe.
Alti doi italieni s-ar afla insa, in continuare, in locurile unde s-au ascuns cand teroristii au atacat hotelul, miercuri seara, potrivit agentiei de presa ANSA.

Cel putin 93 de persoane, majoritatea straini, au fost eliberati vineri din hotelul Oberoi/trident, in urma unei interventii a politiei si armatei, la peste 36 de ore dupa atacul extremistilor islamisti.

Pe de alta parte, decesele a cel putin sapte straini au fost confirmate in urma atacurilor teroriste de la Bombay, soldate in total cu 130 de morti si circa 300 de raniti, potrivit unui nou bilant de vineri.

Moartea unui britanic a fost confirmata joi de Foreign Office, dar purtatorul de cuvant al insitutiei a refuzat sa precizeze cati britanici sunt raniti.

La Tokyo, Mitsui Marubeni Liquefied Gas a anuntat ca unul dintre angajatii sai japonezi, Hisashi Tsuda, in varsta de 38 de ani, a fost ucis.

La randul sau, un purtator de cuvant al Ministerului german de Externe, a confirmat moartea unui cetatean al sau si a precizat ca alti cativa sunt raniti.

Printre strainii care au murit in atentate se numara si un italian. "Unitatea de criza, in stransa legatura cu autoritatile noastre diplomatice si consulare din India, a putut confirma decesul unui compatriot in atentatele care s-au produs la Bombay. Este vorba despre Antonio de Lorenzo", se arata intr-un comunicat al Ministerului italian de Externe.

Doi australieni se numara de asemenea printre victime. Unul dintre ei, Doug Markell, in varsta de 71 de ani, este un fost oficial din regiunea Sydney, iar celalalt, Malcolm Turnbull, seful Partidului Liberal australian, de opozitie. Anterior, autoritatile australiene anuntasera si moartea lui Brett Taylor, in varsta de 49 de ani, cetatean al aceleiasi tari.

Printre victime se numara si un canadian. "Suntem in masura sa confirmam moartea tragica a unui canadian in timpul acestor atacuri (...)", a declarat in noaptea de joi spre vineri seful diplomatiei canadiene Lawrence Cannon.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.