Un avocat din Pennsylvania, Philip Berg, sustine ca circumstantele nasterii lui Obama sunt "confuze" si ca s-ar putea ca el sa se fi nascut in Kenya. Berg pretinde ca mama lui Obama a ajuns in Hawaii la cateva saptamani dupa aceea, pentru a inregistra nasterea.

La randul sau, avocatul Leo Donofrio din New Jersey a acuzat faptul ca oficialii electorali din statul sau nu au reusit sa-i prezinte dovezi ca doar candidatii care au demonstrat ca indeplinesc toate conditiile pot fi inscrisi pe buletinele de vot. Donofrio afirma ca, chiar daca Obama s-a nascut in Statele Unite, statutul sau de "cetatean american prin nastere" este pus sub semnul intrebarii de faptul ca tatal sau era kenyan si nu american.

Atat democratul Barack Obama, cat si republicanul John McCain au fost acuzati, in timpul campaniei pentru Casa Alba, ca nu au dreptul sa candideze pentru functia suprema din cauza ca nu indeplinesc toate conditiile. De asemenea, la o saptamana dupa alegeri fostul candidat la prezidentiale, Alan Keyes (Partidul Independent), a depus o plangere in California in care cere dovezi ca Barack Obama este american prin nastere si ca poate prelua mandatul de presedinte la Casa Alba de la George W. Bush.