Tot mai multi europeni aleg sa munceasca pentru o perioada mai lunga de timp, inversand tendinta de pensionare anticipata de pana in 1990, iar schimbarea ar putea conduce la simplificarea problemei privind imbatranirea populatiei, cu care se confrunta Europa, se arata in raportul prezentat cu ocazia celui de-al doilea Forum Demografic European.
De altfel, una dintre cele mai importante strategii pe care UE o aplica la nivel comunitar este de sprijinire a persoanelor varstnice, astfel incat acestea sa continue sa ramana active.
Potrivit raportului, varsta medie in statele membre prezinta o tendinta ascendenta, intrucat europenii traiesc mai mult si au mai putini copii, iar cresterea ponderii populatiei in varsta are implicatii majore asupra economiei si asupra societatii, in general.
In prezent, numarul persoanelor apte de munca creste, dar intr-un ritm usor mai scazut, insa conform estimarilor, in sase ani, cresterea va inceta, iar numarul persoanelor cu varsta intre 20 si 59 de ani se va reduce cu aproximativ 1,5 milioane pe an.
Studiul mai arata ca unul din doi europeni doreste sa lucreze si dupa ce ajunge la varsta pensionarii.
In multe state membre ale UE, cetatenii pot inceta sa lucreze cand ajung la varsta de 50 de ani, daca se pot multumi cu o pensie mai mica. In Romania, varsta legala de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati.
Patru din zece romani considera ca este dificil sa echilibreze balanta intre munca si familie
Aproape patru din zece romani (38%) au admis ca este foarte sau destul de greu sa realizeze un echilibru intre serviciu si viata de familie, in timp ce in UE media este mai mare (61%), a evidentiat un alt studiu publicat de CE.
Eurobarometrul "Viata de familie si nevoile unei populatii in varsta" a evidentiat faptul ca armonizarea vietii de familie cu munca este mai dificila in cazul femeilor si in cel al familiilor cu un singur parinte.
Greutatile evidentiate de cei mai multi dintre respondentii din statele membre ale UE au fost costurile cu intretinerea, cheltuielile legate de cresterea copiilor, povara intretinerii parintilor si a rudelor varstnice, nivelul scazut al ajutorului public pentru sustinerea familiilor, sprijin redus din partea angajatorilor pentru persoanele care au in grija copii sau persoane in varsta, precum si impartirea inechitabila a indatoririlor casnice intre parteneri.
Europenii cer reducerea taxelor pentru familiile cu copii si acces facil la programe de ingrijire
Romanii considera ca Uniunea Europeana ar trebui sa aiba ca prioritati pentru perioada urmatoare acordarea de avantaje, in sensul scaderii taxelor, pentru familiile care au in intretinere copii (84% din cei chestionati - usor sub nivelul mediei comunitare), precum si abordarea unor politici care sa vizeze un acces mai flexibil la programele de ingrijire a copiilor (83% din respondenti - sub nivelul mediei UE).
Cu toate acestea, mai mult de opt din zece romani (81%) s-au declarat foarte si destul de satisfacuti de viata de familie, in timp ce, cei mai multi unguri si portughezi au admis pe de o parte ca le este greu sa ajunga la o balanta corecta intre viata de familie si activitatea de serviciu, iar pe de alta parte, ca sunt insatisfacuti de viata de familie pe care o au.
In plus, cei mai multi romani (48%) sunt de parere ca ambii parinti ar trebui sa munceasca, chiar si in perioada cand copiii sunt foarte mici, in timp ce peste un sfert (27%) cred ca un parinte ar trebui sa lucreze cu norma intreaga, iar celalalt sa se dedice ingrijirii copilului.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Musaca de cartofi: rețeta tradițională românească cu un gust desăvârșit
Sursa: garbo.ro
-
Cine a fost Elisabeta Rizea: Eroina căreia Securitatea i-a smuls părul
Sursa: kudika.ro
-
China lovește Statele Unite unde îi doare pe americani: La comerțul cu...
Sursa: wall-street.ro