Politica externa a Romaniei a avut zece puncte tari in ultimii patru ani, printre care aderarea la UE si rolul activ asumat in NATO, se arata in raportul prezentat miercuri de MAE, dar si o serie de probleme “delicate” precum relatia ei cu Republica Moldova, Rusia si Ucraina.

Cele 10 “bune”

"Raport privind politica externa a Romaniei in perioada 2005-2008" debuteaza cu zece realizari principale ale politicii externe din 2005 pana in 2008. In aceasta perioada, Ministerul Afacerilor Externe a fost condus de trei ministri diferiti: Mihai Razvan Ungureanu, Adrian Cioroianu si Lazar Comanescu. Lazar Comanescu va fi singurul ministru din fruntea MAE din ultimii patru ani care sa isi incheie mandatul de drept si nu printr-o demisie.

Prima realizare, principal obiectiv al Romaniei de dupa 1990, este aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Ce-a de-a doua realizare, asa cum scrie si in raport este faptul ca “Romania si-a intarit securitatea nationala prin rolul activ asumat in NATO, prin consolidarea parteneriatului strategic cu SUA si prin participarea la politica europeana de securitate si de aparare”. Pe locul trei se afla aducerea Marii Negre pe harta politicii internationale. Lista continua cu o contributie importanta a Romaniei la consolidarea regionala si la crearea unor perspective europene de dezvoltare economica si politica in Balcani, cu o alta contributie la apropierea Republicii Moldova de structurile europene si consolidarea parteneriatelor strategice cu tari importante, fiind circumscrise relatiile bilaterale modelului European. De asemenea, dinamizarea diplomatiei economice, pasii importanti spre relansarea pe baze pragmatice a relatiilor Romaniei cu state din afara Uniunii Europene, sustinerea de catre MAE in mod convingator si cu profesionalism cauza Romaniei in instantele internationale, in dosare de interes major (Delta Dunarii, platoul continental si altele) si realizarea de progrese semnificative in reforma corpului diplomatic, cu un accent special pe reforma serviciilor consulare sunt alte realizari de pe lista ministerului.

"Imi exprim speranta ca aceste realizari si toate celelalte proiecte, initiative sau demersuri de politica externa din aceasta perioada se constituie intr-un argument convingator cu privire la capacitatea diplomatiei noastre de a promova interesele Romaniei intr-o lume complexa, care trebuie sa faca fata permanent la noi provocari“, a declarat ministrul de externe Lazar Comanescu.

O alta problema luata in calcul de analiza MAE este cea a Kosovo. Romania "a dat dovada de flexibilitate in cadrul UE si NATO unde, fara a-si compromite pozitia de principiu fata de dosarul kosovar, a identificat intotdeauna modalitatile de a facilita consensul privind angajarea viitoare a UE si NATO in Kosovo". Romania a acceptat continuarea misiunii sale in cadrul KFOR, precum si participarea la misiunea EULEX. Aceste lucruri ajuta cu mult imaginea Romaniei si ii consolideaza pozitia pe scena relatiilor internationale.

Analiza mai atrage atentia ca MAE s-a implicat in dezbaterea nationala si europeana cu privire la securitatea energetica, pledand in mod special pentru asigurarea rutelor alternative de transport al hidrocarburilor catre Uniunea Europeana si a realizat demersurile necesare vizand trecerea in faza de concretizare a proiectelor prioritare pentru Romania, precum PEOP si Nabucco, potrivit NewsIn.

“Vecinii problematici”

Chiar daca unele obiective foarte importante au fost indeplinite, totusi mai raman niste probleme nerezolvate. In ceea ce priveste Republica Moldova, niciunul dintre acordurile si tratatele care ar fi trebuit semnate nu s-a realizat, iar referitor la relatia cu Ucraina, aceasta ramane in continuare tensionata.

"Romania a avut permanent in vedere necesitatea promovarii fata de Republica Moldova a unei relatii bazate pe deschidere maxima, orientata spre cooperare si spre fixarea irevocabila a tarii pe un parcurs european. Dupa aderarea Romaniei la UE, instrumentele de sprijin pentru vocatia europeana a Republicii Moldova au sporit considerabil", scrie in raport. De asemenea, Romania a sustinut apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana si a intreprins actiuni de lobby ca aceasta apropiere sa aiba loc.

Cu toate acestea, tratatele care ar facilita circulatia fara vize a cetatenilor celor doua state in cadrul acestora nu s-au semnat.

Intrebat de stadiul discutiilor intre Romania si Moldova referitoare la deschiderea unor noi consulate la Cahul si Balti, ministrul de externe a afirmat ca va participa vineri la Chisinau la summitul Initiativa Central Europeana si atunci va reaminti autoritatilor moldovene de acest lucru. Oricum, in raport se observa incercarea de a masca anumite tensiuni existente intre cele doua state.

Cu privire la Ucraina, raportul arata ca "desi persista probleme delicate (Canalul Bastroe, delimitarea platoului Marii Negre, asigurarea drepturilor minoritatii romane din Ucraina, dosarul Krivoi Rog), Romania a actionat pentru solutionarea lor si pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale pornind de la potentialul conferit de vecinatatea directa si de apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana". Astfel, relatia bilaterala cu Ucraina este destul de problematica, desi, conform ministrului Comanescu “Ucraina ar trebui sa aprecieze ca Romania sustine includerea ei in NATO”.

Relatia Romaniei cu Rusia, “pragmatica de ochii lumii”

“Obiectivul principal al Romaniei in politica fata de Rusia a fost asumarea unei conduite pragmatice si active, in vederea relansarii si dinamizarii relatiilor in spiritul increderii si avantajului reciproc, pornind de la continuitatea realizata in dialogul la nivel inalt", scrie in raport. Totusi, presedintele Basescu nu a mai ajuns sa faca vizita oficiala in Rusia, care ar fi trebuit sa urmeze invitatiei lui Vladimir Putin de la summitul NATO, ceea ce reprezinta inca un mister pentru mass-media romaneasca. In realitate, pragmatismul de care se vorbeste din relatia dintre Romania si Rusia este mai mult la un nivel declarativ, deoarece toate evenimentele denota multe blocaje in comunicarea dintre cele doua tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.