Trupele romanesti din Irak au un plan ce prevede retragerea in aproximativ o luna a tuturor militarilor din teatrul de operatii, a declarat pentru Romania Actualitati comandantul Batalionului 341 Infanterie din Irak,Vasile Vreme, care a precizat ca decizia de retragere va fi una politica

"Avem toate documentele intocmite ca o eventuala retragere sa poata fi derulata in parametri optimi, corecti si normali. Daca planul se va pune in aplicare, in aproximativ o luna de zile, retragerea se poate efectua", a afirmat, pentru postul de radio Romania Actualitati, locotent-colonelul Vasile Vreme, comandantul principalei forte operative romanesti din Irak.

Parlamentul irakian se va pronunta joi asupra unui acord ce stabileste o data limita pentru retragerea trupelor americane care l-au indepartat de la guvernare pe Saddam Hussein in 2003, dar caruia unele formatiuni politice i se opun, transmite Reuters.

Ministrul apararii Teodor Melescanu a declarat saptamana trecuta ca asteapta ca Parlamentul de la Bagdad sa ratifice acordul dintre Guvernul irakian si SUA referitor la statutul fortelor americane, inainte ca Romania, care a primit o invitatie preliminara de a ramane in Irak, sa ia o decizie privind viitorul trupelor sale.

Romania a primit o invitatie preliminara din partea Guvernului irakian privind prezenta trupelor romanesti in Irak, insa asteapta o solicitare ferma in care sa se mentioneze sarcinile ce ar urma sa le revina militarilor romani, a spus saptamana trecuta la postul de radio RFI ministrul apararii, Teodor Melescanu.

"Da, exista o invitatie de principiu pe care am primit-o, o invitatie preliminara. Asteptam o invitatie cu mai multe elemente, legate de sarcinile care ar urma sa revina militarilor romani si ne pregatim in acest sens", a spus Melescanu, care nu a precizat cand a primit Bucurestiul aceasta invitatie preliminara.

In interventia de la RFI, Melescanu a precizat ca o eventuala propunere concreta ce ar veni din partea guvernului irakian va trebui supusa aprobarii in Guvern si CSAT.

Recent, ministrul apararii spunea ca Romania si-ar putea retrage trupele din Irak la 1 ianuarie, daca pana la inceputul lunii decembrie nu se ia o decizie politica din partea guvernului irakian, care sa includa si statul roman. "In principiu, pe 30 decembrie expira mandatul Coalitiei Multinationale din Irak. In opinia mea, daca pana la inceputul lunii decembrie nu vom avea o decizie politica, e greu de presupus ca vom mai putea face in mod eficient activitatea pe care ne-am propus-o. Daca nu vom avea o decizie politica pana la 1 decembrie, la 1 ianuarie este posibil sa ne retragem din Irak", a spus Melescanu.

De altfel, ministrul explica, la inceputul lunii noiembrie, la Arad, faptul ca "pana la 31 decembrie urmeaza ca lucrurile sa se clarifice. Guvernul irakian sa faca o cerere pe care sa ne-o adreseze si noua, si altora in legatura cu dorinta de a continua sau nu cu prezenta militarilor in Irak si mai ales cu misiunile pe care fortele Romaniei si ale altor state le vor avea. Nu stiu care va fi solutia pana la urma, pentru ca cel mai greu este sa prevezi viitorul", spunea Melescanu, citat de NewsIn.

Acordul de securitate cu Statele Unite, aprobat de Guvernul irakian in urma cu 10 zile, prevede retragerea totala a trupelor americane din Irak la sfarsitul anului 2011. Devenit proiect de lege, acordul a fost transmis imediat Parlamentului, care nu va avea dreptul de a modifica textul, preciza pentru AFP consilierul pentru securitate nationala Mwaffak al-Rubaie, principalul negociator al acordului.

Pentru aprobarea textului, este suficienta majoritatea simpla.

Acordul va oferi un cadru juridic prezentei soldatilor americani, avand in vedere ca mandatul ONU sub care actionau se incheie la 31 decembrie 2008. Potrivit unor surse guvernamentale, acordul prevede retragerea fortelor americane din orase si localitati la sfarsitul lunii iunie 2009 si retragerea totala din Irak la sfarsitul lui 2011.

Pe de alta parte, seful Statului Major interarme al armatei americane, amiralul Michael Mullen, a declarat, potrivit AFP, ca retragerea militara americana din Irak, prevazuta pentru 2011 in proiectul de acord dintre Bagdad si Washington, va depinde de situatia de pe teren. "Situatia continua sa se amelioreze. Sper intr-o continuare a ameliorarii conditiilor. In acelasi timp, din punct de vedere militar, cred ca este important ca retragerea din Irak sa fie conditionata de situatia de pe teren", a subliniat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.