Talibanii au amenintat mai multe tari ce au trupe in Afganistan, printre care Franta, Spania si Statele Unite, intr-o noua inregistrare video, distribuita la 14 noiembrie si detectata de fortele de securitate spaniole, a afirmat astazi postul de radio Cadena Ser, relateaza AFP

Tarile direct amenintate in inregistrarea de 42 de minute sunt SUA, Spania, Australia, Danemarca, Franta, tari ai caror militari sunt prezenti in Afganistan. Si Israelul este amenintat.

In primele imagini ale inregistrarii, postate de Cadena Ser pe site-ul sau, steagurile acestor tari, precum si cel al ONU, defileaza pentru scurt timp, inainte de a "sari in aer", urmand a fi inlocuite de un drapel islamic alb.
Talibanii lanseaza amenintari impotriva acestor tari "in si in afara teritoriului afgan, daca nu-si retrag trupele", potrivit Cadena Ser.

Un presupus lider taliban ia apoi cuvantul, vorbind in dari, alaturi de patru talibani inarmati. Urmeaza imagini cu soldati din ISAF si atentate sinucigase comise in Irak, Afganistan si teritoriile palestiniene.

Caseta, a carei data de inregistrare nu este cunoscuta, a fost difuzata la 14 noiembrie, la cinci zile dupa un atentat sinucigas in Afganistan, in care au murit doi soldati spanioli, "fiind detectata de fortele de securitate spaniole, care ii acorda deplina credibilitate", potrivit sursei.

Cei care au realizat inregistrarea, in nordul Afganistanului, apartin unui grup etnic mixt condus de liderul taliban Shaykh Abd al-Basit si considerat ca fiind "foarte agresiv si periculos".

Intr-o alta inregistrare, datand aparent din august si difuzata la 18 noiembrie de Al Arabiya, un lider militar al talibanilor ameninta cu actiuni impotriva Parisului, daca francezii nu se retrag din Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.