Urme de melamina au fost descoperite in laptele praf pentru bebelusi, din Statele Unite, potrivit unei analize a agentiei de control a produselor alimentare (Food and Drug Administration, FDA), a anuntat ziarul american Wall Street Journal, in editia online citata de AFP

Urme ale substantei chimice ar fi fost descoperite si in suplimentele alimentare si medicamentoase, produse de cinci fabrici americane de lapte praf pentru bebelusi.

Totusi, este vorba despre un "nivel foarte scazut" de melamina, potrivit lui Stephen Sundlof, director al serviciului de securitate alimentara al FDA, care a dat asigurari ca "nu exista motiv de ingrijorare".

Sundlof a mai subliniat ca folosirea melaminei la ambalajele alimentare a fost autorizata la sfarsitul anilor '60, inceputul anilor '70, ceea ce ar putea explica depistarea substantei in produse.

Si purtatoarea de cuvant a FDA Judy Leon, citata de Reuters, a declarat ca "nu exista niciun motiv de ingrijorare, pentru ca este vorba de un nivel foarte scazut (...), asadar nu exista niciun risc".

In luna septembrie, FDA a dat asigurari parintilor americani ca nu exista o amenintare de contaminare in Statele Unite, dupa ce a ordonat ca in procesul de fabricare a laptelui praf pentru copii sa nu fie folosite ingrediente chineze. In acest sens, Leon a declarat ca noile rezultate sunt cauzate cel mai probabil de "procesul de fabricatie sau de obiectele care vin in contact cu ambalajele". "Nu este vorba despre alterarea sau contaminarea produselor", a adaugat aceasta.

Purtatoarea de cuvant a refuzat sa faca public numele companiei in ale carei produse au fost descoperite urmele de melamina. Printre producatorii americani autorizati se numara Abbott Nutrition, Bristol-Myers Squibb, Mead Johnson Nutritional si Nestle SUA. Reprezentanti ai companiilor nu au putut fi contactati pentru a face comentarii, transmite Reuters.

Specialistii FDA au realizat doua seturi de teste asupra laptelui praf pentru copii. In primul, concentratia de melamina a fost de 0,000137%, iar in al doilea de 0,00014%. Potrivit lui Leon, un nivel sub 0,00025% nu reprezinta niciun pericol.

Totusi, unele organizatii pentru drepturile consumatorilor au declarat ca este prematur ca FDA sa afirme ca urmele de melamina nu prezinta niciun risc pentru copii. Potrivit lui Sonya Lunder, analist la Environmental Working Group, concentratia sub 0,00025% admisa de FDA nu se refera la laptele praf pentru beblusi. "Trebuie sa avem toleranta zero fata de contaminarea produselor pentru copii", a mai spus analistul. "Bebelusii mananca aceste produse luni in sir. Ei sunt deosebit de vulnerabili", a adaugat Lunder.

Pe de alta parte, Judy Leon a precizat ca FDA desfasoara in prezent analize pentru a stabili ce cantitate de melamina ar reprezenta un risc pentru copii si ca rezultatul va fi dat publicitatii ulterior. Ea a adaugat ca, intre timp, parintii nu ar trebui sa schimbe regimul alimentar obisnuit al copiilor lor.

Melamina, descoperita in laptele praf pentru copiii din China, unde a provocat moartea a patru bebelusi si imbolnavirea altor cateva zeci de mii de copii, este un produs chimic folosit in fabricarea lipiciului si a plasticului, relateaza AFP. Substanta provoaca aparitia de calculi renali si chiar blocarea functiilor renale, atunci cand se amesteca in organism cu alti componenti chimici.

Substanta a fost descoperita in lapte praf, gluten din grau si alte ingrediente chinezesti folosite in fabricarea mai multor tipuri de produse, printre care mancare pentru animale si dulciuri, transmite Reuters. Melamina da impresia ca alimentele au o cantitate mai mare de proteine.

Potrivit AFP, situatia din China a determinat FDA sa efectueze un control sistematic al produselor lactate ce provin din statul asiatic si sa analizeze laptelepraf pentru copiii din Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.