Trupele americane ar putea ramane in Irak inca multi ani

Ofiteri superiori americani au prezentat o imagine mai curand sumbra a situatiei din Irak, apreciind ca trupele americane ar putea ramane in aceasta tara multi ani. La Bagdad si Washington, comandantii militari au prezentat o versiune mult mai putin entuziasta referitoare la Irak decat saptamana trecuta, cand unii au afirmat ca evolutiile pozitive din aceasta tara ar putea conduce la o retragere masiva a celor 138.000 de militari americani.

"New York Times" scrie ca seful Comandamentului Central, gen. John Abizaid, a declarat ca una dintre probleme o reprezinta slabele progrese realizate in formarea unei politii irakiene capabile sa tina situatia sub control si sa inlocuiasca militarii americani. O inalta oficialitate militara americana din Bagdad a declarat ca, de la inceputul anului, au fost comise 21 de atentate cu masini-capcana, fata de 25, in tot cursul anului 2004, si ca, in pofida recentelor succese in anihilarea celulelor rebele, obiectivele americane sunt departe de a fi indeplinite. "Cred ca eforturile ar putea esua", a subliniat el.

In opinia sa, succesul depinde in mare masura de capacitatea guvernului irakian de a restabili increderea. Potrivit unui sondaj recent, increderea irakienilor in guvern a scazut la 45 la suta, fata de 85 la suta cat se inregistra imediat dupa alegerile din ianuarie. Pentru a castiga increderea populatiei, guvernul irakian trebuie sa diminueze numarul atacurilor comise de rebeli si sa amelioreze serviciile publice, cum ar fi domeniul electricitatii, a carui stare s-a inrautatit an de an. "Cred ca eforturile vor reusi pe termen lung, dar va fi nevoie de multi ani", a declarat oficialitatea amintita, exprimandu-si ingrijorarea fata de perspectiva "haosului si razboiului civil prelungit".

Revenind la generalul Abizaid, acesta a acuzat Siria ca nu intreprinde suficiente actiuni pentru a impiedica rebelii irakieni sa utilizeze teritoriul sau pentru a pregati atacuri in Irak. "Stim ca unele dintre actiunile insurgentilor sunt pregatite in Siria, nu in intelegere cu guvernul sirian, dar ca unele lucruri se petrec acolo", a subliniat el. "Este important ca guvernul sirian sa depuna toate eforturile pentru a impiedica planificarea violentelor in Siria", a declarat Abizaid.

Declaratiile lui intervin in conditiile in care responsabili americani din Bagdad l-au acuzat pe iordanianul Abu Mussab al-Zarqaui ca s-a intalnit recent in Siria cu principalii sai locotenenti pentru a planifica sporirea numarului atacurilor sinucigase in Irak. Gen. Abizaid a declarat ca nu este in masura sa confirme aceste acuzatii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.