Negocierile Romaniei de aderare la Uniunea Europeana par sa fi ajuns la un impas: Comisia Europeana nu a recomandat statelor membre incheierea capitolului de negociere privind concurenta economica. Statele membre pot sa treaca peste decizia Comisiei Europene, insa zilele sunt numarate. Romania trebuie sa inchida pana pe 17 decembrie inca doua capitole de negocieri: Concurenta si Justitia si Afacerile Interne. In perioada electorala, Romania se afla sub presiuni din partea Comisiei Europene. Mai mult decat atat, raportul Parlamentului European pentru Bulgaria a stabilit ca aceasta tara nu trebuie sa astepte nici un alt stat candidat pentru a semna tratatul de aderare.

Ministerul Integrarii Europene nu este ingrijorat

Ministrul Integrarii Europene Alexandru Farcas s-a declarat ieri increzator, inca o data, asupra faptului ca la Consiliul European din 17 decembrie, Romania va reusi sa finalizeze si ultimele doua capitole de negociere cu UE. Ministrul roman sustine ca semnalele primite de la Bruxelles in ultimele zile sunt incurajatoare. Referitor la ingrijorarea Comisiei Europene privind functionarea Consiliului Concurentei, aplicarea corecta a legilor, combaterea coruptiei si controlul frontierelor, Farcas a afirmat ca negocierile sunt in curs, ca Romania furnizeaza, in continuare Uniunii date concrete privind masurile luate la capitolele "Concurenta" si "Justitie si afaceri interne". "Autoritatile lucreaza 24 de ore din 24 pentru gasirea solutiilor mutual acceptabile pentru inchiderea celor doua capitole" a declarat ministrul Farcas. In acelasi timp oficialul roman a admis ca fondul problemei relatat de BBC este adevarat, dar au existat si alte state care au avut capitole nefinalizate pana aproape de termen.

Financial Times - Comisia Europeana amana negocierile cu Romania

Comisia Europeana s-a inscris pe un curs care poate duce la un conflict cu cei mai puternici lideri ai UE, cerand ca Romania sa indeplineasca standarde mai dure inainte de a fi primita in Uniune, comenteaza editia de ieri a cotidianului Financial Times Europe. La summitul din iunie, liderii UE au cerut ca negocierile cu Romania sa fie incheiate in cursul acestui an, in vederea aderarii programate pentru 2007. Guvernele celor mai mari state din UE - Germania, Franta si Marea Britanie - cred ca intarzierea suplimentara a aderarii fostei tari comuniste ar fi contraproductiva.

Comisia a anuntat insa statele membre, in cursul acestei saptamani, ca Romania si-a asumat insuficiente angajamente privind reforma sistemului de subventii, in special in sectorul otelului. Ca urmare, organismul de la Bruxelles doreste ca negocierile oficiale sa fie amanate cat timp Comisia si Romania vor lucra la reforme vaste ale regulilor pentru ajutoarele de stat, se arata in cotidianul citat. Problema este foarte sensibila, deoarece tara, cu o populatie de 21 de milioane de locuitori, va deveni al saptelea stat ca marime din UE, dar chiar si guvernul sau recunoaste ca are probleme de durata cu coruptia si autoritarismul. "Negocierile cu Romania trebuie incheiate in mod metodic, respectand criteriile fundamentale pentru aderare", afirma Olli Rehn, comisarul UE pentru Extindere. "Programarea nu poate trece peste substanta", a adaugat el. Rehn este sustinut de Neelie Kroes, comisarul pentru Concurenta, si Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.