Marea Britaniei va elibera astazi primele carti de identitate biometrice pentru straini, ceea ce marcheaza debutul unui program controversat in valoare de mai multe miliarde de lire sterline, informeaza NewsIn.

Noile documente vor contine detalii personale, amprentele si o fotografie a titularului, pe langa informatii despre statutul persoanei in Marea Britanie. Potrivit BBC, Guvernul preconizeaza ca intre 50.000 si 60.000 de asemenea documente vor fi eliberate pana la sfarsitul lunii martie 2009.

Studentii straini si cetatenii straini care se casatoresc cu cetateni britanici vor trebui, potrivit noilor reglementari, sa aplice pentru eliberarea noilor carti de identate biometrice.

La inceput, masura ii va privi doar pe cei din afara Zonei economice europene, dar programul va fi extins treptat. Guvernul doreste ca pana la sfarsitul anului 2014, 90% dintre straini sa aiba documente de identitate biometrice.

"In timp, cardurile de identitate pentru straini vor inlocui documentele din hartie, furnizand o modalitate sigura de a verifica daca un imigrant are dreptul sa munceasca sau sa studieze in Marea Britanie", a declarat ministrul de interne Jacqui Smith.

In urmatorii ani, programul va fi extins la cetatenii britanici, incepand cu aceia care lucreaza in aeroporturile din Manchester si Londra.

In pofida unei serii de incidente care au implicat pierderea de date personale, Guvernul britanic insista ca atat cardurile de identitate, cat si bazele de date unde vor fi stocate informatiile continute de acestea vor fi securizate.

Ambele partide mari de opozitie au promis ca vor renunta la proiectul de a elibera carti de identitate biometrice cetatenilor britanici, in cazul in care vor veni la putere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.