Arheologii chinezi sustin ca o pagoda in miniatura, veche de 1.000 de ani, descoperita in Nanjing, adaposteste o bucata din craniul lui Siddhartha Gautama, fondatorul budismului. Pagoda era blocata intr-o cutie de fier care a fost descoperita la sit-ul unui fost templu din oras in luna august.

Pagoda cu patru etaje, care are aproape 1.2 metri inaltime si 42 centimetri latime, este, potrivit arheologilor, una dintre cele 84.000 de pagode realizate de Ashoka cel Mare in secolul II i.Hr. pentru a adaposti ramasitele lui Buddha. Ashoka, unul dintre cei mai mari imparati ai Indiei, s-a convertit la budism dupa ce a dus un razboi sangeros in statul estic Orissa. Se crede ca el a raspandit budismul in Asia si in imperiul sau care se intindea din Pakistan, prin Afganistan si Iran.

Pagoda descoperita la Nanjing este realizata din lemn, decorata cu argint si aur, sticla colorata si chihlimbar. Se potriveste descrierii unei alte pagode construite de Ashoka care se afla sub templul budist Changgan din Nanjing.

Cercetatorii au descoperit si o descriere a lucrurilor aflat in pagoda: un mic sicriu de aur ce contine o cutie de argint cu o parte din craniul lui Buddha inauntru. Pana acum, scanarile au aratat ca in pagoda sunt doua cutii mici din metal, insa expertii nu au deschis sicriul. Pagoda este expusa intr-un muzeu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.