Rascumpararea de 25 de milioane de dolari ceruta de piratii somalezi pentru eliberarea superpetrolierului saudit Sirius Star a ramas neschimbata, la zece zile de la capturarea navei, a afirmat luni un responsabil al piratilor, Mohamed Said, relateaza NewsIn

"Nu am modificat suma ceruta, care ramane exact 25 de milioane de dolari. Cand vom dori sa modificam suma, acest lucru va trebui acceptat in unanimitate, de toate persoanele implicate", a spus el, telefonic, din portul somalez Harardere.

Capturarea la 15 noiembrie a navei, cu o lungime de 330 de metri si care transporta 300.000 de tone de petrol, este cea mai spectaculoasa operatiune efectuata pana acum de piratii somalezi.

Superpetrolierul, luat cu asalt in Oceanul Indian, este in zona respectivului port somalez, situat la 300 kilometri nord de Mogadiscio.

Piratii somalezi care au capturat un petrolier saudit de mare capacitate au redus rascumpararea pe care o vor pentru eliberarea acestuia de la 25 la 15 milioane de dolari.

Islamistii, care duc o insurgenta antiguvernamentala de doi ani, denunta public pirateria, insa analistii considera ca unii dintre ei sunt multumiti sa primeasca o parte din prada sau sa se foloseasca de pirati pentru a-si transporta armele pe mare. Analistii si diplomatii din regiune spun si ca persoane importante din Guvernul somalez beneficiaza de pe urma pirateriei, lucru pe care Guvernul il neaga.

Nici marina americana, care urmareste indeaproape evolutia evenimentelor alaturi de alte vase internationale din regiune, nici operatorul navei nu au confirmat nicio cerere de rascumparare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.