Martine Aubry sau Segolene Royal, socialistii erau in continuare divizati duminica pe tema alegerii liderului lor, dupa un scrutin contestat, ceea ce antreneaza riscul unei sciziuni a celui de al doilea partid francez, incapabil sa se organizeze in perspectiva alegerilor din 2012, potrivit AFP, monitorizata de NewsIn.

"Cata ura", titra Journal de dimanche, subliniind ca Partidul Socialist "se confrunta cu un cosmar al sciziunii". La randul sau Le parisien Dimanche, scria "Fractura", pe fondul imaginii trandafirul PS rupt in doua.

PS este divizat intre tabara fostului ministru Martine Aubry, in varsta de 58 de ani, reprezentanta a aripii de stanga a partidului si autoare a legii privind durata de lucru de 35 de ore pe saptamana, si cea a fostei candidate la alegerile prezidentiale din 2007, Segolene Royal, in varsta de 55 de ani, sustinatoarea unei "reinnoiri" a PS, care nu exclude deschiderea fata de centru.

Fiica fostului presedinte al Comisiei Europene Jacques Delors, Aubry a revenit in prim plan dupa ani de tacere si de esecuri in fieful sau din nordul Frantei. Divortata, mama a unui copil, aceasta femeie bruneta cu parul scurt, sobra, chiar austera, s-a prezentat drept opusul rivalei sale Segolene Royal, acuzata adesea ca mizeaza pe seductie si pe dezvoltarea unei abordari "glamour" a politicii.

Potrivit rezultatelor publicate sambata de conducerea PS, Martine Aubry s-a plasat pe primul loc, cu un avans de 42 de voturi fata de Royal. Fals, raspunde tabara lui Segolene Royal, care vorbeste despre un complot pentru indepartarea ei, criticand "fraudele" comise si cerand un nou scrutin.

Ambele candidate au vorbit despre frauda, iar voturile au fost verificare deja in unele regiuni, precum Gironde, unde au fost semnalate nereguli. O "comisie electorala federala se va intruni luni" si "toate voturile deja numerate, vor fi examinate din nou", a declarat duminica Alaian Anzaiai, reprezentant al lui Aubry. Un consiliu national va fi convocat marti pentru a discuta situatia.

"Voi fi prim-secretarul tututor sustinatorilor socialisti", a declarat duminica Martine Aubry, contestata imediat de Royal, care si-a criticat contracandidata pentru ca s-a "autoproclamat" noul lider al partidului, in conditiile in care scurtinul nu a fost validat.

Acest razboi al cifrelor si cuvintelor a suscitat ingrijorarea cu privire la o posibila scindare a celui de-al doilea partid ca importanta din Franta sau cel putin cu privire la aparitia unor diviziuni profunde, care l-ar face incapabil sa guverneze, potrivit presei si analistilor.

PS "este rupt in doua", intre doua abordari politice dificil de conciliat: cea a lui Aubry, "de stanga, opunandu-se oricarei aliante cu centrul", si cea a lui Segolene Royal, care promoveaza "flexibilizarea aliantelor si un partid de masa in stil american", afirma Le Parisien Dimanche.

Aceasta criza deschisa este rezultatul a luni de zile de lupte, soldate cu esecul PS de a vota un proiect comun la Congresul de la Reims.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.