Proiectul ucrainean de construire a canalului navigabil Bastroe va fi finalizat, a declarat, recent, ministrul Transporturilor al Ucrainei, Evgheni Cervonenko, informeaza Agentia Rusia la Zi. "Va fi decizia optima, indiferent de cat ne va costa ea. Deocamdata nu avem alternative: banii au fost deja cheltuiti," a argumentat ministrul ucrainean al Transporturilor, Evgheni Cervonenko, pozitia autoritatilor de la Kiev.

Totodata, oficialul ucrainean s-a declarat deschis posibilitatii ca Ministerul Transporturilor sa analizeze unele variante "mai ieftine si mai putin periculoase" de construire a canalului Bastroe, acestea urmand a fi supuse la vot in cadrul Consiliului de Securitate si Aparare al Ucrainei. "Noi nu plecam de pe Dunare. Este dreptul nostru," a mai adaugat Cervonenko, refuzand sa detalieze eventualele alternative ale proiectului Bastroe.

Declaratiile ministrului ucrainean al Transporturilor intervin in contextul in care presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, si omologul sau roman, Traian Basescu, au convenit asupra solutionarii diferendelor romano-ucraine prin infiintarea unei comisii care sa gestioneze situatia creata de construirea canalului Bastroe, reglementarea conflictului transnistrean, precum si problema minoritatilor din Romania si Ucraina.

Cu ocazia vizitei sale la Bucuresti, presedintele Iuscenko a admis faptul ca problemele ridicate de proiectul Bastroe si Insula Serpilor sunt complicate, insistand asupra importantei constituirii rapide a unui comitet care sa solutioneze aceste diferende, alcatuit din ministrii Transporturilor ai celor doua tari, adjunctii ministrilor de Externe si alti specialisti. La acest moment, autoritatile ucrainene au finalizat primul tronson al canalului navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra, costurile lucrarilor fiind de aproximativ 13 milioane de dolari, potrivit Agentiei Rusia la Zi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.