Un comunicat ACLU si Facultatea de drept a Universitatii Columbia, bazate pe documente obtinute legal, dezvaluie "practica proasta de 'asigurari diplomatice' sau promisiunea secreta obtinuta de la guvernele straine, ca nu vor permite torturarea persoanelor repatriate".

Sunt prezentate mai multe exemple, ca cel al lui "Kulbir Singh Barapind, un separatist sikh suspectat ca a comis crime inainte de sosirea in Statele Unite in 1993".

Documentele releva faptul ca autoritatile americane erau la curent cu practicarea torturii in India. "Totusi, guvernul american l-a extradat in 2006, in baza unei asigurari diplomatice din partea guvernului indian, ca acesta nu va fi torturat", potrivit ACLU.

Aceeasi stiuatie a fost valabila pentru alti doi indieni care, potrivit surselor, au spus apoi ca au fost supusi la rele tratamente la revenirea in India.

ACLU si universitatea citeaza cazul unui mexican, Ramiro Cornejo-Barreto, si al unui roman, Petru Mironescu, dar si transferuri spre Siria si Egipt.

"Aceste documente ofera prima privire asupra asigurarilor diplomatice si ceea ce vedem nu este placut", a comentat Peter Rosenblum, directorul Facultatii de drept pentru drepturile omului.

Presa romana a scris anul trecut despre Petru Mironescu, caruia autoritatile romane refuzau sa-i echivaleze detentia din SUA, cu o pedeapsa primita in Romania in 1997 pentru furtul unei masini.

El fusese arestat in 1994 si sustine ca a fost batut in detentie.

Cazul lui Petru Mironescu fusese mentionat si in Raportul anual pe 2006 al Departamentului de Stat american privind drepturile omului, care a fost dat publicitatii la 7 martie 2007. Mironescu a fost condamnat in 1997 in Romania la patru ani de inchisoare pentru furt. Acesta a parasit tara legal, in 1998, fara sa aiba cunostinta de respectiva condamnare. Romanul a fost arestat de autoritatile americane in 2001, eliberat si rearestat in 2003.

Desi a ispasit practic pedeapsa de patru ani de inchisoare la care a fost condamnat in Romania, Petru Mironescu era inca in detentie in SUA in aprilie 2007, fiind internat intr-un spital de psihiatrie din Carolina de Seud, cu regim de maxima siguranta.

Petru Mironescu a depus memorii la mai multe institutii ale statului roman, iar cazul sau a fost prezentat si de Human Rights Watch.