Mihail Beketov, redactor al Himkinskaia Pravda, a fost gasit inconstient si plin se sange in apropierea locuinta lui la 13 noiembrie, scrie NewsIn.

Doctorii i-au amputat un picior, dar au fost nevoiti sa amane o alta operatie din cauza starii in care acesta se afla. El este internat la principalul spital de urgenta din Moscova, Institutul Sklifosovski.

"Mihail este in pragul mortii", a declarat Liudmila Fedotova, o prietena al lui Beketov. "Este in coma. Doctorii spun ca este pacientul in cea mai grava stare de la terapie intensiva", a spus Fedotova. "Asta se intampla cand te opui unor oameni", a spus Fedotova. "Daca ma vor executa si pe mine, poti sa scrii un articol si despre acest lucru. Nu imi mai este frica", a marturisit ea.

Organizatia Reporteri fara frontiere, cu sediul la Paris, a declarat ca au fost transmise amenintari prin telefon spitalului in care este tratat Beketov. Institutul Sklifosovski a refuzat sa comenteze aceste informatii.

"Beketov a ramas fara un picior si este in continuare in coma, dar nu este tot - au fost transmise amenintari prin telefon la spitalul in care a fost internat", a precizat Reporteri fara frontiere. "Violentele impotriva jurnalistilor continua in Rusia. Ciclul violentei trebuie oprit", potrivit sursei citate.

Jurnalistii din Rusia risca sa fie batuti si chiar omorati daca se amesteca in activitatile politicienilor si ale oamenilor de afaceri. Atacatorii sunt rareori condamnati si jurnalistii spun ca primesc constant amenintari.

Beketov, proprietar si editor al cotidianul Himskaia Pravda, este cunoscut pentru opozitia sa fata de planurile autoritatilor locale de a distruge o padure din regiune pentru a construi un drum. El a scris si despre coruptie.

Cei implicati in uciderea Annei Politkovskaia si a lui Paul Klebnikov - cei mai cunoscuti jurnalisti ucisi in timpul mandatelor de opt ani ale fostului presedinte rus Vladimir Putin - inca nu au fost arestati. Politkovskaia a fost impuscata la 7 octombrie 2006 in fata locuintei ei, la Moscova.

Procesul suspectilor de crima in cazul jurnalistei de opozitie Anna Politkovskaia s-a deschis luni la Moscova, in fata unui tribunal militar, chiar daca cel care a comandat si cel care a executat crima nu au fost prinsi, potrivit AFP.

Jurnalista, una dintre putinii care continuau sa relateze despre abuzurile din Cecenia, criticand atingerile aduse drepturilor omului in Rusia, a fost asasinata la 7 octombrie 2006 in holul imobilului in care locuia, la Moscova.

In afara de un agent FSB, trei persoane vor fi judecate - doi frati ceceni, Djabrail si Ibraguim Mahmoudov suspectate ca au supravegheat-o pe jurnalista, si un complice, membru al politiei, Serghei Hadjikurbanov. Presupusul atacator, un al treilea frate al lui Mahmudov, Rustam, este cautat, insa identitatea celui care a ordonat asasinatul, ca si motivul crimei, nu au fost identificate.

Potrivit Reuters, un alt jurnalist din regiuniea Ingusetia, Magomed Evloiev, a fost impuscat in timp ce se afla in custodia politiei, in luna septembrie. Anchetatorii au spus ca un politist a tras accidental cu arma in capul jurnalistului.

"Este imposibil sa nu fii indignat cand vezi ca aceste crime raman nepedepsite",
potrivit organizatiei Reporteri fara frontiere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.