Presedintele ales Barack Obama si adversarul sau invins, John McCain, s-au intalnit luni pentru prima oara dupa scrutinul din 4 noiembrie, promitand sa coopereze pentru a gasi solutii in fata crizei financiare si altor probleme nationale, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

"Vom avea o discutie constructiva despre cum putem lucra impreuna pentru a rezolva problemele din tara", a spus Obama, adaugand ca vrea sa ii multumeasca lui McCain pentru "serviciile exemplare" pe care le-a adus tarii.

Intrebat daca spera sa il poata ajuta pe presedintele ales, McCain a raspuns: "Evident".

Obama si-a petrecut perioada de dupa alegeri planificandu-si tranzitia catre Casa Alba si examinand candidaturi pentru guvern. El isi va prelua functia in 20 ianuarie, cand se incheie oficial mandatul lui George W. Bush.

Obama a promis ca va include republicani in administratie si si-a cooptat deja fostii candidati democrati, inclusiv pe senatoarea Hillary Clinton, care este avuta in vedere pentru functia de secretar de stat.

Este putin probabil ca McCain, senator republican de Arizona, sa doreasca sau sa i se propuna o functie in administratie, dar a promis, intr-un discurs elegant de acceptare a infrangerii, ca va coopera cu presedintele ales. Fostul prizonier de razboi din Vietnam l-a criticat dur pe Obama in timpul campaniei pentru lipsa de experienta in politica externa, pentru intentia de a creste impozitele companiilor si celor bogati, dar si pentru asocierea sa cu un fost radical din anii '60.

Obama, in schimb, l-a acuzat pe McCain ca va continua politicile nepopulare ale lui Bush.

McCain, care si-a pierdut anturajul de agenti Secret Service si nenumaratii consilieri cand a pierdut alegerile, a sosit la intalnirea cu Obama insotit de prietena si colega sa, senatorul de South Carolina, Lindsey Graham. Obama era insotit de seful sau de cabinet, Rahm Emanuel.

Cei doi urmau sa discute timp de o ora, potrivit AFP. Asemenea intalniri intre invins si invingator sunt foarte rare in Statele Unite, ceea ce le da o importanta simbolica incontestabila. Insa potrivit unei surse apropiate tranzitiei, presedintele ales nu va merge atat de departe incat sa-i ofere o fuctie in guvern lui McCain, care probabil ca nici nu ar accepta-o.

In ceea ce il priveste, McCain va profita probabil de intalnire pentru a-l sfatui pe Obama sa nu se grabeasca cu retragerea trupelor americane din Irak.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.