Parlamentul irakian urmeaza sa se pronunte definitiv asupra acordului de securitate cu Statele Unite in 24 noiembrie, a declarat duminica vicepresedintele legislativului, Khaled al-Attiyah, potrivit NewsIn.

"Sper ca votul (definitiv) sa aiba loc in 24 noiembrie", a spus el, dupa aprobarea acordului, duminica, de catre Guvernul irakian. "Luni va avea loc votul in prima lectura, doua zile mai tarziu a doua si dupa patru zile votul definitiv", a adaugat el.

Guvernul irakian a aprobat duminica aproape in unanimitate acordul de securitate cu Statele Unite, care prevede retragerea totala a trupelor americane din Irak la sfarsitul anului 2011.

Devenit proiect de lege, acordul a fost transmis imediat Parlamentului, care nu va avea dreptul de a modifica textul, a precizat vineri pentru AFP consilierul pentru securitate nationala Mwaffak al-Rubaie, principalul negociator al acordului. Pentru aprobarea textului, este suficienta majoritatea simpla.

Acordul va oferi un cadru juridic prezentei soldatilor americani, avand in vedere ca mandatul ONU sub care actionau se incheie la 31 decembrie. Potrivit unor surse guvernamentale, acordul prevede retragerea fortelor americane din orase si localitati la sfarsitul lui iunie 2009 si retragerea totala din Irak la sfarsitul lui 2011.

In privinta imunitatii acordate militarilor americani, punct sensibil, un comitet comun va fi cel care va stabili daca un militar american suspectat de vreo infractiune era in misiune sau nu si daca poate fi predat tribunalelor irakiene. De asemenea, Irakul va avea dreptul, daca va dori, sa verifice materialul american care intra sau iese pe la frontierele sale.

Liderul radical siit Moqtada Sadr, inamic al americanilor, a cerut vineri tarilor musulmane sa protesteze fata de proiectul de acord si a anuntat formarea unei noi militii "de rezistenta" impotriva "ocupantului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.