Presedintele ales al Statelor Unite Barack Obama a cerut sambata Congresului sa adopte cat mai curand posibil o parte dintr-un al doilea plan de relansare a economiei, relateaza NewsIn.

"Trebuie sa actionam acum", a declarat Obama, intr-o interventie difuzata la radio si pe internet.

"Saptamana viitoare, Congresul se va reuni pentru a aborda consecintele crizei economice. Le cer membrilor sai sa adopte o prima transa din planul de relansare"
nou, a spus Obama.

Congresul, dominat de democrati, incearca sa obtina inca inainte de investirea lui Obama, in 20 ianuarie, adoptarea unui plan de relansare de 60-100 de miliarde de dolari, care preconizeaza investitii in infrastructuri si ajutoare pentru proprietarii incapabili sa isi achite creditele imobiliare.

Camera Reprezentantilor a votat luna trecuta un plan de 61 miliarde de dolari, dar Senatul nu l-a adoptat si presedintele George W. Bush i se opune. Un prim plan de relansare de 150 de miliarde de dolari, bazat pe rambursari de impozite, fusese votat in februarie.

"Nu ne putem permite nicio intarziere cand este vorba despre a aduce sprijin unui milion de americani care isi vor epuiza asigurarea de somaj inainte de sfarsitul anului",
a spus Obama. "In cazul in care Congresul nu adopta un plan imediat pentru a da economiei incurajarea de care are nevoie, aceasta va fi prima mea decizie in calitate de presedinte", a dat asigurari presedintele ales.

In ceea ce priveste summitul marilor tari industrializate si a economiilor emergente (G20) de vineri si sambata la Washington, Obama s-a declarat "multumit", considerand ca "criza ecomica mondiala necesita un raspuns mondial coordonat".

Obama nu participa la summit, dar echipa sa de tranzitie a trimis acolo doi reprezentanti - fostul secretar de stat Madeleine Albright si fostul congresmen republican Jim Leach - pentru "intalniri neoficiale" cu delegatiile prezente.

Presedintele ales a pledat, de asemenea, pentru o politica de "investitii pe termen lung", pentru a "crea noi locuri de munca, a intari clasa medie si a mentine competitivitatea (economiei americane) in secolul al XXI-lea".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.