Suspansul legat de numirea lui Hillary Clinton ca sefa a diplomatiei continua la Washington, cu atat mai mult cu cat presedintele ales Barack Obama a avut vineri seara o intalnire cu un alt potential candidat - guvernatorul de New Mexico, Bill Richardson - cu care a discutat despre acest post, relateaza NewsIn.

Senatoarea de New York Hillary Clinton a evitat sa dea un raspuns ferm vineri in legatura cu faptul ca i s-ar fi propus functia de secretar de stat, lasand usa deschisa pentru aceasta posibilitate. Mai mult, potrivit New York Times, atat persoanele din anturajul sau, cat si consilieri ai lui Obama au avertizat ca la intalnirea pe care fosta prima doamna a avut-o joi cu presedinte ales s-a discutat despre posibile optiuni pentru aceasta functie si ca de fapt senatoarei nu i s-ar fi propus propriu-zis acest post.

Pe de alta parte, Washington Post scrie ca Obama s-a intalnit vineri pentru a discuta despre functia de secretar de stat si cu Bill Richardson, guvernatorul de New Mexico si fostul ambasador SUA la ONU in timpul administratiei Clinton, al carui nume este, de asemenea, citat printre favoritii pentru postul de sef al diplomatiei.

Alegerea lui Clinton in functia de secretar de stat ar fi o miscare curajoasa pentru Obama care ar aduce astfel in administratia sa pe fosta rivala - foarte mediatizata, care, in campanie, pusese sub semnul intrebarii experienta si ideile sale de politica externa, comenteaza Reuters.

Vineri, in deschiderea unui discurs rostit la Albany, in statul New York, sotia fostului presedinte Bill Clinton nu a confirmat, dar nici nu a negat ca a avut o intalnire secreta, joi, cu presedintele ales. Oficiali democrati au confirmat insa ca intalnirea a avut intr-adevar loc."Nu voi face speculatii si nu voi spune nimic despre viitoarea administratie a presedintelui ales. Am de gand sa respect acest proces si orice intrebare ar trebui adresata echipei de tranzitie", a spus Clinton. Biroul echipei de tranzitie de la Chicago, fieful presedintelui ales, a refuzat sa comenteze.

Un oficial democrat a declarat agentiei Reuters ca Obama si Clinton "au avut o intalinire serioasa, dar intrebarea este daca i s-a si facut cu adevarat oferta de a prelua postul de secretar de stat". CNN a citat surse democrate potrivit carora Obama si Clinton au avut o discutie serioasa pentru a sonda terenul in ceea ce priveste interesul pe care fosta prima doamna l-ar manifesta pentru a deveni eventual secretar de stat. Senatoarea ar fi plecat de la intalnire cu impresia ca, daca si-l doreste, postul e al ei.

Numirea lui Clinton in aceasta pozitie ar fi un pas esential pentru Obama, care incearca sa aduca la Casa Alba o echipa foarte puternica. El a invins-o pe senatoarea de New York in duelul uneori aspru din cursa pentru nominalizarea la Casa Alba, iar apoi i-a dezamagit pe sustinatorii ei pentru ca nu a ales-o sa-i fie vicepresedinte.

Pe de alta parte, Obama si-a programat pentru luni o intalnire cu senatorul republican John McCain, prima intalnire directa pe care o vor avea cei doi dupa ce senatorul de culoare l-a invins pe colegul din Arizona la alegerile prezidentiale din 4 noiembrie. Obama si McCain vor discuta despre modalitatile de a avea un "guvern federal mai eficient", a declarat purtatoarea de cuvant a presedintelui ales, Stephanie Cutter. McCain a pledat pentru o reforma a guvernului prin renuntarea la unele programe si prin reducerea cheltuielilor.

La Washington se discuta intens vineri despre ideea ca Hillary Clinton ar putea fi pe lista restransa a optiunilor lui Obama si ar putea face parte dintr-o "echipa a rivalilor", metoda pe care a folosit-o si Abraham Lincoln ca sa-si consolideze puterea. Multi experti spun ca Hillary Clinton ar fi o alegere buna pentru postul de secretar de stat. Ar deveni a treia femeie care ar detine aceasta functie dupa Madeleine Albright si Condoleezza Rice. "Trebuie sa alegi pe cineva care sa fie luat in serios pe plan international, care sa aiba acel gen de experienta si capacitate politica, iar in acelasi timp sa aiba forta de a-i face pe oameni sa se aseze la masa", a comentat strategul democrat Liz Chadderdon.

Ramane intrebarea daca Hillary Clinton va accepta slujba, in caz ca aceasta ii va fi oferita. O alternativa pentru ea ar fi sa ramana in Senat si sa-si foloseasca influenta pentru a avea un cuvant de spus in privinta propunerilor lui Obama si pentru a-si pastra o platforma independenta in eventualitatea ca ar putea candida din nou la presedintie.

Mai exista, de asemenea, o problema, in opinia unor comentatori - ce garantii ar fi ca sotul ei, fostul presedinte, un adevarat glob-trotter, nu ar incerca sa dirijeze din umbra activitatea lui Hillary Clinton in fruntea diplomatiei. Obama deja s-a orientat catre multi dintre fostii membri ai administratiei Bill Clinton pentru a-l ajuta cu transferul de putere, inclusiv seful personalului de la Casa Alba, Rahm Emanuel, si copresedintele echipei sale de tranzitie, John Podesta, facand parte candva dintre colaboratorii fostului presedinte democrat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.