Reprezentantul ONU in Irak, Staffan de Mistura, a afirmat vineri ca situatia din tara s-a ameliorat considerabil, dar a avertizat ca anul 2009 va fi crucial si orice exces de optimism ar putea dauna, informeaza NewsIn.

"Semnele unei reveniri la normal sunt din ce in ce mai vizibile in tot Irakul", a declarat Mistura la Consiliul de Securitate al ONU. Insa "Irakul va intra in lunile urmatoare intr-o perioada critica", a avertizat el, in care "riscul unei reintensificari a violentelor se mentine, in perspectiva alegerilor din ianuarie 2009".

Prevazute pentru 31 ianuarie, aceste alegeri regionale sunt primele dintre serie de scrutine care vor avea loc de-a lungul anului, culminand cu cele legislative programate la sfarsitul lui 2009.

La sfarsitul lunii martie, o comisie creata de Parlament va emite recomandari pentru aranjamentele speciale ce trebuie facute pentru o consultare referitoare la statutul orasului Kirkuk din nord si care ar putea avea loc in iulie.

"Asistenta electorala este in centrul activitatilor actuale ale Misiunii de asistenta ONU din Irak (MANUI)", a spus Mistura, care conduce aceasta misiune.

"Guvernul irakian trebuie felicitat pentru progresele inregistrate", a adaugat el. Dar, acest guvern trebuie acum "sa furnizeze servicii, garantii de securitate, conditii propice pentru organizarea de alegeri libere si echitabile si sa rezolve tensiunile dintre diferitele comunitati".

Diplomatul prezenta un raport despre situatia din Irak Consiliului de Securitate, care trebuie sa decida inainte de sfarsitul anului daca pune capat sau nu mandatului Fortei multinationale (FMN) sub comandament american, care expira la sfarsitul anului 2008.

Acest mandat a fost reinnoit pentru un an in decembrie 2007 la cererea Bagdadului "pentru ultima oara", premierul irakian Nuri al-Maliki afirmand ca Guvernul sau are intentia de a-si asuma intreaga responsabilitate a asigurarii securitatii in tara.

Intre timp, guvernele american si irakian au inceput negocierile pentru un acord privind statutul fortelor americane(SOFA), care contine un calendar de retragere.

Intr-un interviu acordat AFP vineri, la Bagdad, negociatorul-sef pentru retragerea trupelor straine din Irak, Mwaffak al-Rubaie, a afirmat ca Guvernul va adopta duminica planul de retragere a trupelor americane la sfarsitul anului 2011 si a dat asigurari ca trupele britanice vor pleca pana la sfarsitul anului viitor.

Coalitia sub comandament american a invadat Irakul in martie 2003, pentru a inlatura de la putere regimul lui Saddam Hussein si a cauta arme de distrugere in masa care nu au fost gasite niciodata. Ulterior, Consiliul de Securitate a mandatat Forta multinationala sa asigure securitatea in tara, prin rezolutia 1546 din iunie 2004.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.