"Vom actiona constructiv, pentru a nu pune in pericol situatia ecologica din aceasta regiune", a declarat Eliseev, aflat intr-o vizita de o zi in Romania.

Canalul Bistroe, considerat de Bucuresti si de Fondul Mondial pentru Natura drept o "amenintare" pentru rezervatia protejata a deltei, i-ar permite Ucrainei un acces navigabil la Marea Neagra.

La o reuniune in Romania in mai, un consilier al ministrului ucrainean al mediului a asigurat ca tara sa promite "sa nu lanseze a doua faza a lucrarilor decat dupa ce isi va indeplini obligatiile" ce decurg din conventiile internationale pentru protectia mediului, a caror semnatara este.

"Dupa ce vom obtine aprobarea din partea Conventiei ESPOO (privitoare la evaluarea imapctului asupra mediului intr-un context transfrontalier) vom continua acest proiect, dar conform cu reglementarile internationale, inclusiv in consultare cu partenerii nostri, printre care Romania", a asigurat Eliseev.

Potrivit acestuia, daca Ucraina este dispusa sa ia in calcul argumentele ecologice, nu va neglija nici "aspectele economice si sociale, mai ales pentru evitarea somajului in regiune, in contextul crizei economice internationale".