De luni, persoanele din Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania si Slovacia, dar si din Coreea de Sud, vor putea intra in Statele Unite fara viza, dupa ce completeaza un formular pe internet.

Washingtonul continua discutiile cu tarile din UE care nu au intrat inca in acest program - Polonia, Grecia, Bulgaria, Cipru, Malta si Romania.

"Este obiectivul nostru sa primim mai multe tari inainte de schimbarea administratiei americane", a spus Jackie Bednarz, un oficial din Departamentul pentru securitate interna la misiunea SUA la UE.

Visa Waiver include si alte 27 state, printre care tari din UE, Australia, Japonia si Singapore. Din 12 ianuarie, cetatenii din toate tarile din program vor trebui sa completeze un formular online inainte de a calatori in SUA pe calea aerului sau pe mare. Daca acest Electronic System Travel Authorisation este refuzat, atunci prrsoana va trebui sa depuna o cerere pentru viza. Potrivit lui Bednarz, un program-pilot a aratat ca nivelul de aprobare este de 99,6%.

Pe formularul online, persoanele trebuie sa-si dea numele si informatii despre deplasare, sa spuna daca sufera de o boala transmisibila, daca iau droguri, daca li s-a refuzat deja o viza pentru SUA sau "incearca sa intre pentru a desfasura actiuni criminale sau imorale".

Inregistrarea online pe www.cbp.gov/esta este similara cu formularul pe hartie pe care cetatenii din tarile din Visa Waiver trebuie acum sa il completeze in avion si sa-l predea la control la sosirea in SUA.
Formularul online este gratuit, dar nu este exclusa impunerea unei taxe la un moment dat, a declarat oficialul american.