Summitul G20 de la sfarsitul saptamanii va fi ocazia anumitor tari de a incerca sa redefineasca modul de functionare a sistemului financiar international si sa sporeasca reglementarea, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.
"Nu este linia de sosire, ci de plecare. Este vorba despre a pune bazele unui proces care sa permita o veritabila reforma a functionarii si organizarii pietelor", subliniaza o sursa franceza apropiata G20.

In timp ce sistemul financiar a devenit unul global, dispozitivele de supraveghere au ramas nationale. Extinderea campului reglementarilor la teritorii (paradisuri fiscale) sau institutii (fonduri speculative) carora acestea nu li se aplica in prezent, remuneratia celor care lucreaza in domeniu si care incurajeaza asumarea de riscuri, o supraveghere mai buna a agentiilor de rating, care nu si-au indeplinit misiunea - lista temelor care vor fi abordat este lunga.

"Din cauza inovatiei financiare, reglementarea ramane permanent in urma sectorului privat. Dar prea multa reglementare ar incuraja si mai mult firmele sa se mute in paradisurile fiscale", explica Gunther Capelle-Blancard, profesor la o universitate pariziana. De unde nevoia de a extinde controlul asupra acestor "gauri negre" ale sectorului financiar. Dar rezistenta a circa 60 de microstate si teritorii care profita de pe urma paradisurilor fiscale va fi puternica.

Majoritatea tarilor europene si China ar vrea sa profite de ocazia acestei crize financiare pentru a consolida supravegherea institutiilor financiare si a pietei.

China nu-si va asuma rolul de salvatoare a planetei

Chiar daca va anunta "o participare activa" la summitul G20 din Washington, China, care troneaza peste rezerve de schimb valutar gigantice, nu doreste totusi sa-si asume rolul de salvatoare a planetei, pe care unii ar vrea ca Beijingul sa-l preia.

Prezenta presedintelui Hu Jintao la summitul marilor tari industrializate si emergente arata ca Beijingul, tot mai ingrijorat de criza si care tocmai a adoptat un plan colosal de relansare de 455 miliarde de dolari, acorda o mare importanta coordonarii internationale. Ea demonstreaza, de asemenea, grija Chinei de a-si prelua locul, in plina turbulenta, in coordonarea multilaterala. "China se coordoneaza cu restul lumii, este important", noteaza Dong Tao, analist pentru Credit Suisse din Hong Kong.

Protejata de un sistem financiar inca relativ inchis si dupa un efort spectaculos de recapitalizare a propriilor banci la inceputul anilor 2000, China nu este cea mai expusa la problemele financiare. Insa, din cauta hiperdependentei sale fata de pietele occidentale, ea priveste cu ingrijorare scaderea exporturilor, inchiderea uzinelor sale din sud si cresterea trimestriala care se afla la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani.

Liderii sai comunisti spera ca summitul G20 va permite rezultate concrete, in sensul unei mai mari reglementari a sistemului financiar. "Avem nevoie de o mare mare reglementare financiara, pentru a se asigura stabilitatea", a explicat premierul Wen Jiabao. Aceasta stabilitate, din punctul de vedere al Beijingului, este indispensabila pentru mentinerea unei cresteri sustinute, care sa-i permita Chinei sa pastreze distanta de spectrul unui somaj in masa pe teritoriul ei.

Insa China risca sa se gaseasca sub presiune la Washington datorita rezervelor sale valutare, care fac obiectul fanteziilor tuturor: 1.906 miliarde de dolari, de aproape opt ori mai mari decat resursele actuale ale FMI (250 miliarde).

Insa analistii cred ca, de fapt, China nu are deloc intentia de a fi "salvatoarea planetei". "Tarile straine au asteptari foarte mari de la China, pentru ca ea sa salveze economia mondiala", spune Jia Qingguo, de la Universitatea din Beijing. "Cred ca ei uita pur si simplu ca aceasta tara este inca in curs de dezvoltare si are o populatie de 1,3 miliarde de locuitori", adauga el, calificand drept "nerealista" propunerea lui Brown.

Beijingul, mare detinator de bonuri ale Trezoreriei americane, nu va trebui totusi "sa ia decizii imediate, cum ar fi cumpararea a mai multe obligatiuni", preconizeaza Shi Yinhong, profesor la Universitatea Populara din Beijing.

Administratia Bush asteapta "rezultate foarte concrete"

Casa Alba a anuntat ca asteapta rezultate foarte concrete de la summitul consacrat crizei financiare, organizat in weekend la Washington, fara a preciza exact la ce se asteapta, in conditiile in care perioada de tranzitie complica situatia.

"Ne asteptam la discutii importante si viguroase, cu rezultate foarte concrete", dar aceasta reuniune este numai una dintr-o serie, a declarat un consilier al presedintelui George W. Bush, Dan Price, cu doua zile inainte ca liderii celor mai industrializate tari si ai economiilor emergente sa se reuneasca la Washington.

Autoritatile americane se asteapta ca liderii G20 sa ajunga la un acord pentru un "plan de actiune" care sa cuprinda masuri care vor fi aplicate in viitorul apropiat si principii de reforma ulterioara a sistemului, pentru a impiedica declansarea unei noi crize ca cea care ameninta in prezent sa provoace o recesiune generalizata.

In fata unui astfel de pericol, G20, infiintat in anii '90, dupa criza asiatica, se reuneste pentru prima data la nivel de stat si de guvern vineri si sambata. Dar, de la presedintele francez Nicolas Sarkozy, care cere o refondare a sistemului financiar, pana la omologul sau american George W. Bush , care avertizeaza in legatura cu orice excese, nu toata lumea are aceleasi ambitii.

Perioada de transfer de putere din Statele Unite complica si mai mult situatia: Bush este presedinte in exercitiu in momentul desfasurarii summitului, dar consecintele le va suporta presedintele ales, Barack Obama. Acesta nu va participa la lucrari, dar i-a desemnat miercuri reprezentanti pe fostul secretar de stat Madeleine Albright si pe fostul congresman republican Jim Leach. Potrivit unui comunicat, ei vor avea ca misiune sa "asculte" ce le vor spune delegatiile straine. "Exista un singur presedinte odata", spun atat echipa lui Obama, cat si cea a lui Bush.

De semenea, terenul a fost pregatit de economisti americani de renume precum Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie in 2001, sau Paul Krugman, care a castigat distinctia anul acesta. Amandoi au criticat excesele capitalismului financiar.

Cat despre tarile emergente, acestea vor sa profite de ocazie pentru a avea un cuvant de spus in acest domeniu. Acest lucru ar reflecta greutatea din ce in ce mai mare in finante a gigantilor exportului, precum China, care a acumulat munti de lichiditati. Tarile emergente vor sa isi sporeasca greutatea in institutiile financiare create dupa conferinta Bretton Woods din 1944: Banca Mondiala si Fondul Monetar International (FMI).

Majoritatea europenilor si tarilor emergente vor ca FMI sa fie consolidat pentru a putea veghea politicile macroeconomice si ratele de schimb, pentru a da alerta cand exista riscul unei crize financiare.

Pentru a contracara criza economica, tarile din G20 vor discuta de asemenea despre oportunitatea unor planuri de relansare coordonate. China tocmai a anuntat un plan de 455 de miliarde de euro, care va avea efecte dincolo de frontierele sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.