"Cand a trebuit sa plecam la Moscova si Tbilisi, la 8 august, cine a aparat drepturile omului? Oare presedintele Statelor Unite, care a spus ca acest lucru este 'inadmisibil'? Sau Franta, care a mentinut dialogul cu (Vladimir - n.red.) Putin, (Dmitri - n.red.) Medvedev si (Mihail - n.red.) Saakasvili?", a intrebat Sarkozy joi, la Palatul Elysée, in timp ce revista Politique Internationale ii decerna "Premiul pentru curaj politic".

"Imi amintesc de telefonul (primit din partea - n.red.) presedintelui american, care spunea, cu o zi inainte de plecarea noastra la Moscova: 'Nu mergeti acolo, (rusii - n.red.) vor sa ajunga la Tbilisi, sunt la 40 de kilometri (de capitala - n.red.). Am mers acolo cu (ministrul francez de externe - n.red.) Bernard Kouchner, iar, cand am ajuns, intamplarea a facut sa fie anuntata incetarea focului", a adaugat presedintele francez.

La cateva zile dupa inceputul conflictului militar dintre Rusia si Georgia, seful de stat francez a mers la 12 august la Moscova si Tbilisi, pentru a negocia un plan de pace si unul de incetare a focului, care au fost ulterior acceptate de ambele parti beligerante.

Unii critici, in special din statele membre UE din Europa de Est, considera ca acest plan a favorizat Rusia si ca nu apara explicit integritatea teritoriala a Georgiei.