"Dezvoltarea de catre Iran a rachetelor balistice este contrara rezolutilor Consiliului de Securitate ONU si obligatiilor asumate de Iran in fata comunitatii internationale", a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe, Gordon Johndoe.

"Regimul iranian nu face altceva decat sa continue sa izoleze poporul iranian pe plan international prin astfel de activitati", a spus el.

"Iranul trebuie sa se abtina de la efectuarea de noi teste cu rachete daca vrea cu adevarat sa castige increderea lumii. Regimul iranian trebuie sa inceteze imediat sa dezvolte rachete balistice care ar putea fi folosite ca vectori pentru potentiale arme nucleare", a subliniat acesta.

Televiziunea de stat iraniana a anuntat ca "Iranul a testat cu succes o noua generatie de rachete sol-sol", fara a da si alte amanunte, potrivit Reuters. Alta televiziune iraniana, Press TV, a relatat ca racheta numita Sejil foloseste combustibil solid si este descrisa ca facand parte dintre capacitatile "de disuasiune". Testul ar avea drept scop demonstrarea capacitatatii Iranului de "a-si apara teritoriul".

Fortele armate iraniene au efectuat adesea teste si exercitii in ultimele luni, care au coincis cu o intensificare a speculatiilor privind un posibil atac american sau israelian impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului.

Informatiile despre noul test intervin la o zi dupa ce mass-media iraniana a anuntat ca Gardienii Revolutiei au testat o noua racheta, numita Samen, in apropiere de granita cu Irakul.

Statele Unite si aliatii lor occidentali suspecteaza Iranul ca incearca sa construiasca bombe atomice, ceea ce Teheranul neaga.

Iranul a amenintat ca va replica oricarui atac asupra teritoriului sau vizand interesele americane si israeliene, dar si inchizand Stramtoarea Ormuz, prin care se transporta o mare parte din exporturile de petrol mondia