Cafeaua a disparut din magazinele din Venezuela, ceea ce subliniaza problemele economice ale tarii inainte de alegerile locale si regionale in care mai multi aliati politici ai presedintelui Hugo Chavez risca sa isi piara posturile, relateaza NewsIn.

Venezuelenii merg la urne in 23 noiembrie pentru a-si alege guvernatorii si primarii, un scrutin care va testa sprijinul pe care il are Chavez, la un an dupa ce a pierdut pentru prima oara un scrutin national de la venirea la putere, in 1998. Anul trecut, Venezuela s-a confruntat cu penurii de alimente de baza, precum laptele sau carnea, factor despre care institutele de sondaje spun ca a contribuit la infrangerea lui Chavez la un referendum din decembrie care trebuia sa-i permita sa ramana in functie oricate mandate, atata vreme cat era votat.

Autoritatile au rezolvat in mare mare penuriile la inceputul acestui an. Dar in ultimele saptamani, pe rafturile magazinelor a inceput sa fie tot mai rara cafeaua, desi cafenelele par aprovizionate. Si vanzatorii ambulanti reusesc sa o procure, pentru o vinde la pret de doua ori mai mare.

Mediul de afaceri da vina pe controlul strict al preturilor, folosit de Guvern pentru a limita inflatia, cea mai mare din America Latina. La randul sau, Guvernul acuza afaceristii lipsiti de scrupule.

Chavez a amenintat ca va scoate tancurile pe strazi daca un aliat al sau pierde alegerile regionale

Chavez ramane popular in randul oamenilor saraci din Venezuela, care reprezinta majoritatea si care apreciaza programele sale sociale finantate din vanzarile de petrol. Sondajele arata insa ca aliatii lui Chavez ar putea pierde controlul asupra unor functii regionale importante la scrutinul din 23 noiembrie, pentru ca multi alegatori sunt satui de administratia ineficienta a guvernatorilor si primarilor care nu le asigura servicii de baza, precum colectarea gunoiului.

Venezuela este tara cultivatoare de cafea si se invecineaza cu alte doua mari cultivatoare de cafea, Columbia si Brazilia. Venezuelenii sunt mari consumatori de cafea, band mai multe cesti de expresso pe zi. Chiar presedintele Chavez, in timpul lungilor sale discursuri televizate, bea cateva cesti de cafea.

Nelson Moreno, seful Asociatiei industriei venezuelene a cafelei, a explicat ca productia a scazut dupa ce Guvernul a ridicat pretul fix platit de producatori fermierilor, fara sa ridice si pretul de comercializare a cafelei. Ploile neobisnuit de abundente si recolta sub asteptari au agravat problema.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.