Presedintele in functie, George W. Bush, a fost pe post de ghid si sfetnic pentru presedintele ales. Barack Obama a facut, ieri, o vizita la Washington pentru a aborda cu George W. Bush principalele provocari care il asteapta cand isi va prelua atributiile.
Barack Obama, presedintele ales al Statelor Unite, nu are amintiri prea placute de la prima primire pe care i-a facut-o George W. Bush la Casa Alba

Insotit de sotia sa, Michelle, si de fiicele sale, Malia si Sasha, in varsta de 10 si respectiv 7 ani, Obama a facut turul Casei Albe, care urmeaza a-i fi resedinta si loc de munca in urmatorii patru ani. Apoi a abordat cu predecesorul sau in functie o gama larga de probleme, de la transferul puterii la economia americana si razboiul din Irak.

Labirintul de la Casa Alba

Casa Alba este un univers din multe motive misterios pentru un proaspat presedinte, o constructie uriasa (datand din 1792), dar si un labirint, cu 132 de incaperi, sase etaje, opt scari, trei ascensoare, 35 de bai, 11 dormitoare, 43 de birouri, 28 de semineuri, 147 de ferestre, 412 usi, trei bucatarii, 37 de camari, 16 frigidere, 40 de lavoare.

Cine va fi frizerul sau, cine ii va spala hainele semnate Hart Shaffner Marx, ce va gasi in frigider si, mai ales, unde se va putea retrage pentru a se relaxa. Toate acestea si multe alte lucruri despre presedintele ales trebuie sa le cunoasca atunci cand va trece pragul Casei Albe.

Barack Obama afla acum ce trebuie si ce nu, cine ii va gati, cum sa fuga, cate automobile poate parca pe alee (trei), ce poate face in timpul liber fara sa iasa din cladire, pe cine poate invita si pe cine nu sau daca poate invita pe cineva pe ascuns. Frizer nu exista, dupa cum nu exista nici manichiuriste, cosmeticiene sau maseur.

Spalatorie da, dar cheltuielile sunt in sarcina familiei prezidentiale. Garderoba primei-doamne este o mica incapere luminoasa la capatul etajului doi, este si un loc de intimitate, unul din rarele locuri in care agentii serviciului secret nu au acces. Bancomatul, oficiul postal si dispensarul se afla la demisol.

Doua pasaje secrete

La Casa Alba exista cel putin doua pasaje secrete, iar unul dintre acestea se afla la parter si se numeste ‘’intrarea Marilyn’’. Lui Jonh F. Kennedy ii placea mult acel tunel, iar biografii sai au construit pe seama lui legende, scrie „La Stampa“. Pentru a semna acte, Barack va avea la indemana stilouri Parker.
Daca vrea sa inoate, are o piscina, daca vrea sa vada un film, le are pe toate in avanpremiera, cinematograf privat, fotolii rabatabile marca La-Z-Boy si chiar un dispozitiv de facut pop-corn. Michelle poate schimba mobilierul, asa cum a procedat si Hillary, dar ar fi de neiertat sa modifice biroul din camera ovala, donat de regina Angliei.

Este o traditie ca fotoliul sa fie marca Gunlocke, model proiectat de fizioterapeutul lui Kennedy in 1961 pentru a-i atenua acestuia durerile de coloana. In orice caz, cine schimba plateste sau foloseste fonduri private si alege, pe cat posibil, mobila de productie nationala.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.