UE a aprobat luni prima operatiune navala din istoria comunitatii europene, pentru a lupta impotriva piratilor in largul coastelor Somaliei si in Golful Aden, relateaza NewsIn

Operatiunea Eunavfor Atalanta a fost oficial aprobata de ministrii europeni ai apararii si va fi lansata la inceputul lunii decembrie in apele Cornului Africii, a anuntat un purtator de cuvant al presedintei franceze a UE.

In fata intensificarii atacurilor piratilor in regiune, UE a infiintat, la jumatatea lunii septembrie, o "celula de coordonare" impotriva pirateriei, care consta in prezent in doua fregate franceze si un avion de patrulare spaniol.

Componenta fortei navale nu este, in schimb cunoscuta, desi Germania, Franta, Marea Britanie si Spania si-au anuntat participarea. Grecia, Olanda si, poate, Portugalia, Suedia si o tara terta, Norvegia, ar putea fi celelalte participante, potrivit diplomatilor europeni.

Numele comandantului fortei navale - viceamiralul britanic Philip Jones, si cartierul sau general - Northwood, pe coasta britanica, sunt deja oficiale.

Marea Britanie va asigura pentru prima data comandamentul si va gazdui statul major al unei operatiuni desfasurate in numele Politicii Europene de Securitate si Aparare (PESA). De la acordul franco-britanic de la St. Malo, care a lansat PESA in 1998, Londra a parut deseori reticenta fata de o participare deplina la operatile militare europene, pentru a nu se aduce atingere, in opinia britanicilor, Aliantei nordatlantice.
Un ofiter britanic conduce forta europeana Althea din Bosnia, care a preluat misiunea in 2004 de la NATO, insa indeplineste aceasta sarcina in calitate de comandant al fortelor aliate ale Aliantei in Europa.

Eunavfor va fi formata din cel putin sapte vase, dintre care trei fregate si o nava de alimentare, si va beneficia de sprijinul mai multor avioane de patrula maritima.

"Ramane de numit comandantul tactic si de adoptat conceptul operatiunii, dar, chiar daca va fi greu, toate acestea vor fi facute la timp pentru ca forta sa fie desfasurata pana in 2 decembrie, data la care actuala rezolutie ONU (1816 - n.red.) privind pirateria expira", a declarat un diplomat francez.

Vasele Eunavfor Atalanta vor inlocui trei vase de razboi ale NATO - distrugatorul italian Durand de la Penne si fregatele elena Themistokles si britanica Cumberland - care patrulau de la sfarsitul lunii octombrie in zona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.