Presedintele american in exercitiu George W. Bush si presedintele ales Barack Obama se intalnesc luni la Casa Alba, la patru ani dupa prima lor intalnire, in cursul careia Bush s-a dezinfectat dupa ce i-a strans mana lui Obama, relateaza Fox News in pagina sa electronica

Cu patru ani in urma, Obama si alti senatori proaspat alesi au fost invitati la Casa Alba pentru un mic dejun cu presedintele Bush. Acesta l-a luat deoparte pe senatorul de Illinois, care a descris ulterior episodul in cartea sa, "The Audacity of Hope" (Indrazneala de a spera), relateaza NewsIn.

"Obama!", a exclamat Bush. "Vino incoace sa o cunosti pe Laura", a continuat el, referindu-se la sotia sa. "Laura, ti-l amintesti pe Obama. L-am vazut la televizor in noaptea alegerilor. Frumoasa familie. Iar sotia ta - o femeie cu adevarat impresionanta", a spus Bush, adresandu-se cand primei doamne, cand lui Obama.

Cei doi barbati si-au strans mainile si, potrivit lui Obama, Bush s-a intors catre un asistent "care a turnat o cantitate mare de dezinfectant pentru maini in palma presedintelui". Bush i-a oferit si lui Obama dezinfectant, care a comentat in memoriile sale: "Pentru ca nu am vrut sa par neatent la igiena, am luat si eu putin".

Presedintele l-a condus apoi pe Obama intr-o parte a camerei, unde i-a spus: "Sper sa nu te superi daca iti dau un sfat". "Deloc, domnule presedinte", a replicat acesta.

"Ai un viitor luminos in fata", a spus Bush. "Foarte luminos. Dar sunt de ceva vreme in orasul asta (Washington - n.red.) si, da-mi voie sa-ti spun, poate sa fie dur. Cand primsti multa atentie, ca in cazul tau, oamenii incep sa te atace. Si nu e neaparat sa o faca cei din tabara mea, intelegi. Si din tabara ta. Toata lumea va astepta sa aluneci, intelegi ce spun? Asa ca ai grija", i-a spus presedintele lui Obama, care se afla la inceputul primului sau mandat de senator.

Bush a spus apoi ca are ceva in comun cu Obama. "Amandoi am avut dezbateri cu Alan Keys", a spus el, referindu-se la un republican de culoare care a candidat la presedintie in 1996, 2000 si 2008, si la Senat din partea Illinois, cursa in care tocmai fusese invins de Obama la momentul discutiei.

Obama a ras. "Chiar mi-am pus bratul in jurul umerilor lui in timp ce vorbeam", isi aminteste el, adaugand ca este posibil ca gestul sa le fi atras atentia in mod negativ prietenilor lui din camera si agentilor Secret Service, care se ocupau de securitatea lui Bush.

In pofida dovezilor de cordialitate, spune Obama in memoriile sale, expresia presedintelui a devenit de-a dreptul infricosatoare cand a inceput sa-si prezinte initiativele proaspetilor senatori. "Deodata, am avut senzatia ca cineva dintr-o camera alaturata a apasat pe un comutator. Privirea presedintelui a devenit fixa. Atitudinea lui prietenoasa a fost inlocuita de o siguranta aproape mesianica. In timp ce ii priveam pe colegii mei de Senat, majoritatea republicani, sorbindu-i fiecare cuvant, mi-am dat seama de izolarea periculoasa pe care o poate aduce puterea si am apreciat intelepciunea fondatorilor Americii de a crea un sistem de echilibrare a puterii", se incheie episodul relatat de Obama in cartea sa.

Dupa un timp, cand presedintelui Bush i s-a citit acest fragment din cartea lui Obama in timpul unui interviu pe care l-a acordat, el a parut iritat sa afle ca este judecat de senatorul caruia i-a dat candva un sfat. "Eu am crezut ca am dat dovada de putina bunatate", a spus el indignat. "Si el a ramas cu opinia asta?". "Nu ma cunoaste foarte bine", a concluzionat Bush, vadit nemultumit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.