Uraganul Paloma si-a incheiat duminica dimineata traseul devastator prin regiunea de centru-est a Cubei cu rafale de vant de 160 kilometri pe ora si ploi torentiale, ce au dus la evacuarea a peste 500.000 de oameni, relateaza NewsIn

Uragan de categoria 4 la trecerea prin Insulele Canare, Paloma a fost retrogradat in categoria 2 pe scara Saffir -Simpson cu 5 trepte la putin timp dupa intrarea, sambata seara, pe coastele de sud-est ale Cubei.
Paloma, care a parasit Cuba si se indreapta spre Bahamas, a provocat inundatii majore in zonele de coasta, a distrus poduri si a avariat serios turnurile de comunicatii, potrivit televiziunii cubaneze.

Ochiul ciclonului a intrat pe teritoriul cubanez in apropiere de Santa Cruz del Sur, la exact 76 de ani de cand aceasta localitate a fost acoperita de ape in urma unui uragan soldat cu 3.000 de morti in aceasta regiune.
Acesta este al treilea uragan care loveste insula comunista, in "faza de recuperare" dupa devastarile provocate in august si septembrie de uraganele Ike si Gustav. Uraganul, care se deplaseaza cu 15 kilometri pe ora, a provocat anterior pagube importante in insulele Cayman, care traiesc din turism.
"Probabil, 90-95% dintre cladirile insulei au fost avariate. Unele au fost distruse", a spus un oficial al insulei, descriind trecerea uraganului ca "apocaliptica".

In Cuba, circulatia masinilor si a pietonilor fara autorizatie speciala a fost interzisa in provinciile Camaguey, Las Tunas, Holguin, Granma, Santiago de Cuba si Guantanamo, precum si pe coasta meridionala in Ciego de Avila, unde a fost decretata alerta maxima.

Mai mult de 500.000 de persoane au fost evacuate spre adaposturi sau s-au dus la rude. Circa 3.000 de turisti straini au fost pusi la adapost.

Teatru la 9 noiembrie 1932 al celei mai mari catastrofe naturale din istoria Cubei, Santa Cruz del Sur, care are circa 50.000 de locuitori, a fost de asemenea evacuata.

"A fost o cursa contracronometru, fiecare se grabea sa-si puna la adapost bunurile inainte de sosirea uraganului", a spus o localnica din provincia Camaguey, unde, ca in aproape toata tara, cladirile, liniile electrice sau drumurile sunt inca in refacere.

Gustav si Ike, uragane de categoria 4, respectiv 3 cand au lovit Cuba, au facut sapte morti si pagube de peste noua miliarde de dolari in doua luni. Atunci au fost evacuate peste doua milioane de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.