Barack Obama a adoptat un ton prezidential la prima sa conferinta de presa de la alegerea la Casa Alba, dar si-a pastrat stilul flegmatic ce i-a adus atatea puncte in campanie, comenteaza NewsIn

Aparand vineri in sala hotelului Hilton din Chicago, presedintele ales a parut surprins ca jurnalistii s-au ridicat la sosirea sa, atitudine rezervata in general sefilor de stat.

"Ati stat alaturi de el in avion luni de zile", a notat directorul sau de campanie, Robert Gibbs. "Va trebui sa se obisnuiasca", a explicat el.

Ca o adaugare la solemnitatea momentului, viitorul sef de stat a vorbit din spatele unui pupitru pe care scria "Biroul presedintelui ales". Pe scena erau zece steaguri ale SUA. In spatele lui a stat echipa de 16 consilieri economici, printre care fostii secretari ai Trezoreriei Lawrence Summers si Robert Rubin, ca si fostul sef al Rezervei Federale, Paul Volcker.

Timp de 20 de minute presedintele ales a trecut in revista dificultatile economice cu care se va confrunta de la preluarea functiei, la 20 ianuarie, si s-a plasat sub egida predecesoilor sai Abraham Lincoln si Franklin Roosevelt, care au preluat puterea in perioade tulburi, ca si el. "Povestea lor ne reaminteste in mod urgent ca ne confruntam cu cea mai mare provocare a timpurilor noastre in materie de economie, trebuie sa actionam rapid", a spus Obama.

Raspunsurile au fost concise, iar viitorul presedinte era in mod evident constient ca acum cuvintele sale au o mult mai mare greutate decat in cele 21 de luni de campanie.

Intrebat despre mesajul de felicitare adresat de presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, Obama a recurs la limbajul de lemn ce-i va fi necesar in noua functie. "Voi analiza scrisoarea si voi raspunde corespunzator", a spus el.

Obama a refuzat sa raspunda in detaliu la o intrebare legata de continutul rapoartelor zilnice pe care i le transmite CIA. "Nu sunt inca presedinte", a reamintit el, ca pentru a asigura indirect ca nu vrea sa aduca vreo atingere prerogativelor lui George W. Bush, presedintele in exercitiu.

In campanie, Obama a cucerit alegatorii prin stilul sau destins, care l-a facut sa para linistitor in perioada de incertitudine economica. Vineri, invingatorul din alegeri a continuat pe aceasta cale, refuzand orice graba in desemnarea echipei sale.

Umorul nu a lipsit de la prima sa conferinta de presa. Intrebat daca a vorbit cu fosti presedinti, el a spus ca a discutat cu toti cei "care sunt in viata". "Nu fac sedinte de spiritism a la Nancy Reagan", a spus el, referindu-se la sotia fostului presedinte, cunoscuta ca, de la Casa Alba, intra in contact cu mortii.
Obama s-a scuzat apoi in fata fostei prime doamne. "I-a telefonat lui Nancy Reagan pentru a-i cere scuze pentru remarca neglijenta facuta in timpul conferintei de presa", a spus purtatorul sau de cuvant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.