Opozitia georgiana pregateste o manifestatie de amploare vineri la Tbilisi, impotriva presedintelui Mihail Saakasvili, considerata un test important pentru acesta, la trei luni dupa conflictul armat cu Moscova, a anuntat joi un lider din opozitie, citat de NewsIn.

O coalitia a partidelor din opozitie a facut apel la populatie sa se adune in fata sediului Parlamentului, la 14.00 ora locala (12.00, ora Romaniei), pentru a marca implinirea unui an de la o manifestatie antiguvernamentale reprimata violent de autoritati.

"Cerem alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate, reforme legislative, libertatea presei si eliberarea detinutilor politici", a declarat Eka Beselina, membra a Miscarii pentru o Georgie Unita.

Zeci de mii de georgieni au iesi in strada in noiembrie 2007, fortandu-l pe Saakasvili sa convoace alegeri prezidentiale anticipate dupa inabusirea violenta a unei manifestatii a opozantilor de catre politie si dupa ce starea de urgenta a fost instaurata timp de noua zile.

Opozitia il acuza pe Saakasvili ca a administrat prost conflictul din luna august, cand trupele ruse au intrat masiv pe teritoriul georgian, dupa o tentativa a Tbilisi de a prelua prin forta controlul in regiunea separatista prorusa Osetia de sud. Ulterior, fortele ruse s-au retras in Osetia de Sud si Abhazia, o alta regiune georgiana separatista. Moscova a recunoscut independenta celor doua la sfarsitul lunii august. Totusi, multi georgieni nu accepta consolidarea controlului rus in aceste doua teritorii.

Saakasvili a castigat in luna ianuarie alegerile prezidentiale anticipate din primul tur, iar partidul sau, Miscarea Nationala Unita, a castigat majoritatea la scrutinul legislativ organizat cateva luni mai tarziu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.