Alegerea lui Barack Obama "este un mare pas pentru umanitate, semnul ca in Statele Unite chestiunea rasei si problema discriminarii a fost depasita", a declarat Gregory, prima persoana de culoare care a condus Biserica americana.

"Daca Obama a ajuns la Casa Alba, este ca si cum primul om ar fi pasit pe Luna, iar acest lucru s-ar putea intampla si in ceea ce priveste Sfantul Scaun", a declarat el.

"Biserica insasi a facut pasi impresionanti", a adaugat prelatul, subliniind caracterul tot mai "international si cosmopolit" al al Bisericii de la Vatican.

Alegerea unui papa de culoare, mai ales de origine africana, "este cu siguranta posibila. Gratie intelepciunii cardinalilor, acest lucru s-ar putea intampla la urmatorul conclav la care se va alege urmatorul papa (dupa moartea actualului Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea)", a spus Gregory.

Wilton Daniel Gregory, in varsta de 60 de ani, originar din Chicago, a fost ales in 2001 presedintele Conferintei episcopale americane, in prezent condus de cardinalul Francis George. El este episcop de Atlanta din 2004.